Electrical Measurements Questions and Answers – Advantages of Electronic Instruments

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advantages of Electronic Instruments”.

1. Electronic voltmeters use electronic circuits.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Voltmeters that make use of rectifiers, diodes, amplifiers, etc in order to produce a current that is in proportion to the quantity that is being measured is known as an electronic voltmeter.
advertisement

2. In olden days voltmeters were __________
a) made of transistors
b) made of vaccum tubes
c) made of transformers
d) made of diodes
View Answer

Answer: b
Explanation: Initially, voltmeters were made of vaccum tubes. These voltmeters were known as vaccum tube voltmeters (VTVM).

3. Modern day voltmeters are made of __________
a) made of transformers
b) made of vaccum tubes
c) made of transistors and diodes
d) made of insulated iron coils
View Answer

Answer: c
Explanation: Nowadays in voltmeters, transistors and semiconductor diodes are used. A transistor voltmeter makes use of transistor in a voltmeter.

4. FETVM is __________
a) an ammeter
b) a galvanometer
c) a multimeter
d) a voltmeter
View Answer

Answer: d
Explanation: Field effect transistors can also be used at the input. Such voltmeters are known as FETVM (Field Effect Voltmeter).

5. Electronic voltmeters are __________
a) compact
b) large in size
c) not portable
d) difficult to use
View Answer

Answer: a
Explanation: When compared to conventional analog voltmeters, electronic voltmeters are compact and also portable. This is due to the small size of the components.
advertisement
advertisement

6. Electronic voltmeters are not accurate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Compared to analog voltmeters, electronic voltmeters are very accurate and precise.

7. Electronic voltmeters are __________
a) dependent of frequency
b) dependent of voltage
c) independent of frequency
d) dependent of current
View Answer

Answer: c
Explanation: Usually electronic voltmeters can measure frequency in the range of a few volts D.C. to frequencies of the order of hundreds of MHz. As a result, the effect of frequency on the response of electronic voltmeters is negligible.

8. Dynamic range of electronic voltmeter is __________
a) zero
b) limited
c) narrow
d) wide
View Answer

Answer: d
Explanation: When compared to conventional analog voltmeters, the dynamic range is very wide and improved in electronic voltmeters. Very low as well as very high input signals can be measured using an electronic voltmeter.

9. Loading effect in electronic voltmeters is __________
a) nil
b) high
c) low
d) medium
View Answer

Answer: a
Explanation: In an electronic voltmeter as the power is supplied by an external circuit, there is no loading effect. In a PMMC instrument, a minimum current of 50 µA is obtained from the signal that is to be measured and this leads to loading effect.
advertisement

10. Electronic voltmeters are ____________
a) measure high level signals
b) measure low level signals
c) measure medium level signals
d) don’t measure any signal
View Answer

Answer: b
Explanation: Electronic voltmeters make use of amplifier circuits. As a result they can be used for measuring low level signals.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter