Electrical Measurements Questions and Answers – Single Channel Data Acquisition System

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Single Channel Data Acquisition System”.

1. A single channel data system consists of a signal conditioner, A/D converter and a buffer.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The single channel data acquisition system consists of a signal conditioner, an analog to digital converter and a buffer circuitry.
advertisement

2. A/D conversion rate is __________
a) variable
b) predefined
c) zero
d) constant
View Answer

Answer: b
Explanation: In a single channel data acquisition system, the conversion rate of an analog to digital converter is predefined. A/D converter performs the conversions at a pre-determined rate.

3. The buffer output is ________
a) analog
b) zero
c) digital
d) mixed mode
View Answer

Answer: c
Explanation: In a single channel data acquisition system, the output of the buffer circuitry is digital in nature. It is stored in a digital computer or a storage device or sometimes even a printer.

4. Which is the best example of a single channel data acquisition system?
a) CPM
b) BPM
c) APM
d) DPM
View Answer

Answer: d
Explanation: A digital panel meter usually abbreviated as DPM is the best example of a single channel data acquisition system.
advertisement
advertisement

5. Digital outputs are obtained from _____________
a) A/D converter
b) D/A converter
c) Oscilloscope
d) Voltage source
View Answer

Answer: a
Explanation: An analog to digital converter provides digital outputs. The A/D converters are designed in such a way that they accept external commands in order to convert and hold the operations.

6. A/D converters can’t be used for low frequency ranges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Analog to digital converters based on the dual slope techniques are usually used in the conversion of low frequency data coming from the thermocouples.

7. Which technique is most widely used in the single channel data acquisition system?
a) Counter type approximation
b) Flash approximation
c) Successive approximation
d) Delta Sigma approximation
View Answer

Answer: c
Explanation: The successive approximation technique is most widely used in a single channel data acquisition system. This is due to the fact that it has a high value of resolution and high speed.
advertisement

8. What is pre-amplification?
a) reducing the magnitude of a signal
b) making the magnitude of a signal zero
c) reducing the noise
d) boosting the signal
View Answer

Answer: d
Explanation: To match the input needs, the level of an input signal is boosted. This is done as the magnitude of the input signal is sometimes very low. This is known as pre-amplification.

9. How can the input be isolated from the system?
a) using optocouplers
b) using op-amps
c) using a capacitor
d) using rectifiers
View Answer

Answer: a
Explanation: By making use of an optocoupler, we can isolate the input signal from the system. Before processing the data, pre-amplifiers are fitted with active filters so as to eliminate the noise and boost the signal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter