Electrical Measurements Questions and Answers – Analog Data Acquisition System

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Analog Data Acquisition System”.

1. Transducer is used to convert a _________
a) physical quantity into an electrical signal
b) electrical signal into a physical quantity
c) physical quantity into a mechanical quantity
d) physical quantity into a chemical quantity
View Answer

Answer: a
Explanation: Transducer forms one of the most important components of an analog data acquisition system. It converts a physical quantity into an electrical signal. Strain gauge, thermocouples, piezoelectric devices are the most widely used transducers.
advertisement

2. Transducer produces a _________
a) proportional current
b) proportional voltage
c) proportional resistance
d) proportional power
View Answer

Answer: b
Explanation: A transducer generates a voltage proportional to the physical quantity that is being measured. The voltage output from a transducer forms the input to a data acquisition system.

3. Sensors produce frequency which is counted by _________
a) a chemical counter
b) a mechanical counter
c) an electronic counter
d) a basic counter
View Answer

Answer: c
Explanation: Transducers consist of special sensors used to produce frequency that can be counted by means of an electronic counter. This frequency forms an integral part of the frequency measured.

4. Signal conditioner is used for _________
a) attenuating the voltage
b) maintaining a constant voltage
c) keeping the voltage zero
d) boosting the voltage
View Answer

Answer: d
Explanation: Signal conditioner is an important part of an analog data acquisition system. A signal conditioner converts the output voltage to the desired form which is accepted by the next stage.
advertisement
advertisement

5. A multiplexer is used for _________
a) accepting multiple inputs
b) accepting single input
c) accepting multiple outputs
d) accepting single output
View Answer

Answer: a
Explanation: A multiplexer forms an important constituent of an analog data acquisition system. It takes multiple analog inputs. By making use of a multiplexer many quantities can be transmitted.

6. Multiplexers are used when the distance between source and destination is less.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Generally multiplexers are made use of only when the distance of separation between the transmitting end and the receiving end is more.

7. Output signal is captured using _________
a) CRO
b) plotter
c) recorder
d) voltmeter
View Answer

Answer: c
Explanation: In an analog data acquisition system, the output signal is recorded by means of an analog recorder. It includes the likes of strip chart recorder, magnetic tape recorder, etc.
advertisement

8. Analog computers have __________
a) zero cost
b) intermediate cost
c) more cost
d) less cost
View Answer

Answer: d
Explanation: The accuracy of digital computers is more than that of analog computers. Analog computers are widely used when compared to digital computers because of their less cost.

9. Before and after each test, calibration is carried out.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In an analog data acquisition system, calibration carried out before each test is known as pre-calibration. The test carried out after calibration is known as post-calibration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter