Electrical Measurements Questions and Answers – Differences between C.T. and P.T.

This set of Electrical Measurements Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Differences between C.T. and P.T. “.

1. Potential transformers are used to measure _________
a) high voltages
b) low voltages
c) high currents
d) low currents
View Answer

Answer: a
Explanation: Potential transformers are also known as P.T. and are used in the measurement of high magnitude of voltages.
advertisement

2. Potential transformers are used with _________
a) high range voltmeter
b) low range voltmeter
c) intermediate range voltmeter
d) very high range voltmeter
View Answer

Answer: b
Explanation: In general, potential transformers are used with low range voltmeters. They are also used for energizing the potential coils of low range energy meters and wattmeters.

3. Potential transformer is similar in design to a _________
a) C.T.
b) Step up transformer
c) Power transformer
d) Step down transformer
View Answer

Answer: c
Explanation: In terms of design, the potential transformer resembles a power transformer. Potential transformers have a very low loading capacity of the order of a few volt amperes.

4. The secondary winding of a P.T. is designed for _________
a) 220 V
b) 2.2 kV
c) 1.1 kV
d) 110 V
View Answer

Answer: d
Explanation: A potential transformer is generally used for the measurement of the very high magnitude of voltages in a circuit. But the secondary winding of a P.T. is designed for a capacity of 110 V.
advertisement
advertisement

5. The primary current in a C.T. is _________
a) independent of secondary circuit
b) dependent on the secondary circuit
c) depends on the transformation ratio
d) depends on the nominal ratio
View Answer

Answer: a
Explanation: A C.T. is used for the measurement of high magnitude of currents in a circuit, while a P.T. is used for the measurement of high magnitude of voltages in a circuit. Primary current in a C.T. is independent of the secondary circuit conditions.

6. The excitation current of a C.T. _________
a) varies over a fixed range of operation
b) varies over a wide range of normal operation
c) is fixed over a range of operation
d) is fixed always
View Answer

Answer: b
Explanation: In a potential transformer, the excitation current remains constant under normal operation. While in a current transformer, the excitation current varies over a wide range of operations.

7. Secondary of a P.T. can be open circuited.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a C.T., the secondary winding must never be open circuited when current is flowing in the primary winding. While in a P.T., the secondary winding can be open circuited without any damage to the circuit.
advertisement

8. When C.T. is connected in series with a line, a large voltage exists across the primary.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a P.T., full voltage appears across the primary winding when it is connected across the line. While when a C.T. is connected in series with a line, a very small voltage appears across the primary winding.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter