Electrical Measurements Questions and Answers – Maxwell’s Inductance Capacitance Bridge

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Maxwell’s Inductance Capacitance Bridge”.

1. Maxwell inductance capacitance bridge can be used for _________
a) measurement of inductance
b) measurement of capacitance and inductance
c) measurement of resistance
d) measurement of voltage and current
View Answer

Answer: a
Explanation: A Maxwell inductance capacitance bridge is used for the measurement of inductance by making comparison with a standard capacitance value. Voltmeter is used to measure voltage, while an ammeter is used to measure current.
advertisement

2. Balance equation for computing the unknown resistance is?
a) Rx = \(\frac{R_2}{R_1}\)
b) Rx = \(\frac{R_2 R_3}{R_1}\)
c) Rx = \(\frac{R_3}{R_1}\)
d) Rx = \(\frac{1}{R_1}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: The balance condition for determining the value of the unknown resistance is given by the relation Rx = \(\frac{R_2 R_3}{R_1}\)
where, R1 and R3 are variable resistances and R2 is a fixed resistance.

3. Balance equation for computing the value of the unknown inductance is?
a) Lx = R2 R3
b) Lx = R2 C1
c) Lx = R2 R3 C1
d) Lx = R3 C1
View Answer

Answer: c
Explanation: The balance equation for determining the value of the unknown inductance is given by the relation Lx= R2 R3 C1.
where,
C1 is the capacitance across the resistance R1
R3 is a variable resistance and R2 is a fixed resistance.

4. Quality factor of the circuit is given by _________
a) Q = ωC1
b) Q = ωR1
c) Q = ω
d) Q = ωR1 C1
View Answer

Answer: d
Explanation: The quality factor of a Maxwell inductance capacitance bridge is given by the relation
electrical-measurements-questions-answers-maxwells-inductance-capacitance-bridge-q4
advertisement
advertisement

5. Standard inductor requires no shielding.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Stray magnetic fields are present in a circuit consisting of inductances and capacitances. In order to eliminate the stray magnetic fields proper shielding is required for the standard inductance.

6. Standard inductor provides rated inductance directly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When the current flow through the standard inductance is adjusted precisely, it provides its rated value of inductance.

7. What is the significance of capacitors in a Maxwell bridge?
a) they are used to block dc
b) they are used to block ac
c) they are cheap
d) they are expensive
View Answer

Answer: c
Explanation: In a Maxwell inductance capacitance bridge, the capacitors are cheaper when compared to a stable and accurate standard value of inductors.
advertisement

8. The bridge balance equation can be written in _________
a) impedance form
b) resistance form
c) conductance form
d) admittance form
View Answer

Answer: d
Explanation: The bridge balance equation for a Maxwell inductance capacitance bridge consists of admittances. This is due to the connection of capacitance in parallel across the resistance in one of the ratio arms.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter