Electrical Measurements Questions and Answers – Limitations of Wheatstone Bridge

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Limitations of Wheatstone Bridge”.

1. Wheatstone bridge can’t be used for measurement of _________
a) high resistance
b) medium resistance
c) low resistance
d) accurate resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: Wheatstone bridge can be used for the measurement of medium resistances only. Kelvin bridge is used for the measurement of medium resistances.
advertisement

2. Cost of maintenance of Wheatstone bridge is _________
a) low
b) high
c) depends on the components
d) depends on the source e.m.f
View Answer

Answer: b
Explanation: As the resistance must have a tolerance of upto 1%, cost of maintenance of the Wheatstone bridge circuit is expensive. Voltage source does not add to the cost of maintenance of a Wheatstone bridge as it is uniform for all bridge circuits.

3. What is the effect of galvanometer on measurement of high resistance?
a) no effect
b) depends on the e.m.f source
c) galvanometer becomes insensitive to an imbalance
d) depends on the type of galvanometer used
View Answer

Answer: c
Explanation: If the Wheatstone bridge is used for the measurement of high resistance, the galvanometer becomes insensitive and does not detect any imbalance.

4. What is the effect of heat on the resistances in a Wheatstone bridge?
a) no effect
b) increases the voltage drop across the circuit
c) decreases the current flowing through the circuit
d) causes a permanent change in the resistance values
View Answer

Answer: d
Explanation: As the current flowing through the Wheatstone bridge circuit increases, the temperature of the resistance increases. As a result the resistance values are changed permanently.
advertisement
advertisement

5. Effect of high dc on Wheatstone bridge.
a) no effect
b) not susceptible
c) burns the circuit
d) increases the temperature
View Answer

Answer: b
Explanation: A Wheatstone bridge is not susceptible to the flow of high dc current. A Wheatstone bridge in simplest form is used for the measurement of resistance with values in the medium resistance range.

6. A Wheatstone bridge may not give accurate readings if _________
a) it is not balanced
b) it is balanced
c) the voltage drop across the circuit is maximum
d) excessive current flows through the circuit
View Answer

Answer: a
Explanation: A Wheatstone bridge circuit may give inaccurate measurement of resistance if it is not balanced properly. Current flow through a Wheatstone bridge circuit is fixed as the e.m.f source magnitude is constant.

7. What is the effect of lead wires on the Wheatstone bridge?
a) no effect
b) stabilizes the system
c) desensitizes the system
d) increases the resistance of the circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: The lead wires connecting the resistance arms of a Wheatstone bridge add to the existing values of resistances across the ratio arms. As a result the net value of resistance changes, thus destabilizing the system.

advertisement

8. Why a Wheatstone bridge can’t be used for signal conditioning?
a) due to the galvanometer
b) due to excessive current flow
c) due to the e.m.f source used
d) due to lead wires
View Answer

Answer: d
Explanation: Lead wires add to the resistance of the arms of the Wheatstone bridge. As a result the bridge circuit is destabilized and can’t be used for signal conditioning.

9. How to minimize the drift in the value of resistance measured using a Wheatstone bridge?
a) by using a high precision null detector
b) by keeping the lead wire resistances within 0.2 mΩ
c) by using a e.m.f source of minimum value
d) by minimizing the flow of current
View Answer

Answer: b
Explanation: The drift in the measured value of resistance in a Wheatstone bridge can be minimized by maintaining the lead wire resistances within 0.2 mΩ. As a result, the effect of lead wire resistance gets removed in the output value of the bridge circuit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter