Electrical Measurements Questions and Answers – Dual Trace Oscilloscope

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dual Trace Oscilloscope”.

1. Why a dual slope oscilloscope is needed?
a) to compare more than two voltages
b) to measure the voltage
c) to measure the current
d) to measure the time
View Answer

Answer: a
Explanation: A dual trace oscilloscope is required for comparison for two or more voltages in the analysis and study of electronic circuits and systems.
advertisement

2. What is the problem with using more than one oscilloscopes?
a) measuring the signal’s parameters
b) triggering
c) supply voltage
d) errors in reading
View Answer

Answer: b
Explanation: When one more than one oscilloscope is used, the trigger sweeps of each can’t be synchronized simultaneously. As a result dual trace oscilloscopes are used in order to save the cost.

3. Independent traces can be obtained using ____________
a) 4 methods
b) 6 methods
c) 2 methods
d) 8 methods
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to generate two independent traces in a oscilloscope, two methods are used. One method is known as the sweep method whereas the other is known as the chop method.

4. Two methods are used to generate independent traces.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, two methods are used to generate two independent traces. The first method is an alternate sweep method while the second is the chop method.
advertisement
advertisement

5. How many vertical inputs exist in a dual trace oscilloscope?
a) 8
b) 6
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: In a Dual Trace Oscilloscope, two vertical inputs exist. The two channels are known as A and B. A separate preamplifier and an attenuator stage exist for each channel. The amplitude of each input can be controlled separately.

6. After pre-amplification the signals are fed into ____________
a) an electronic switch
b) a signal generator
c) a rectifier
d) a regulator
View Answer

Answer: a
Explanation: In a Dual Trace Oscilloscope, after the pre amplification process is done, the signals are fed into an electronic switch. The switch passes one channel at a time through the delay line.

7. X-Y mode means ____________
a) 2 modes
b) vertical and horizontal
c) x axis and y axis
d) ground and full line supply
View Answer

Answer: b
Explanation: In a Dual Trace Oscilloscope, X-Y mode means the oscilloscope operates from the first channel A as a vertical signal and from the second channel B as a horizontal signal.
advertisement

8. Electronic switch is controlled by ____________
a) D flip-flop
b) SR flip-flop
c) T flip-flop
d) JK flip-flop
View Answer

Answer: c
Explanation: In the Dual Trace Oscilloscope, an electronic switch is controlled by making use of a T flip-flop which is also known as a toggle flip-flop. Switching occurs during the beginning of a new sweep.

9. Which technique of a Dual Trace Oscilloscope maintains the phase between the signals?
a) Analog mode
b) Mixed mode
c) Chop mode
d) Alternate mode
View Answer

Answer: d
Explanation: In a Dual Trace Oscilloscope, the alternate mode of operation enables to maintain the correct phase relationship between the signals from the channels A and B.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter