Electrical Measurements Questions and Answers – Digital Multimeter

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Multimeter”.

1. Digital multimeter is used for _________
a) measuring a.c. and d.c. current, voltage and resistance
b) measuring a.c. current and voltage
c) measuring d.c. current and resistance
d) measuring a.c. voltage and resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: Digital multimeter is usually used for the measurement of a.c. current, voltage and resistance. It is also used for the measurement of d.c. current, voltage and resistance as well over several range.
advertisement

2. Current is converted to voltage __________
a) through a voltmeter
b) through a resistance
c) through an ammeter
d) through a galvanometer
View Answer

Answer: b
Explanation: Current is passed through a low shunt resistance and is converted to voltage. A.C. quantities are converted to D.C. through various rectifier and filter circuits. Voltmeter and ammeter are used for voltage and current measurement respectively.

3. For resistance measurement, meter contains _________
a) high current source
b) medium current source
c) low current source
d) low voltage source
View Answer

Answer: c
Explanation: Usually in the measurement of resistance, meter consists of a precision low current source applied across an unknown resistance which gives a d.c. voltage.

4. Quantities are digitised using _________
a) D/A converter
b) oscillator
c) amplifier
d) A/D converter
View Answer

Answer: d
Explanation: Quantities such as current, voltage and resistance are digitised by making use of an A/D converter. They are then displayed on the screen by making use of a digital display.
advertisement

5. Analog mulimeters require power supply.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Analog multimeters are less affected by electric noise and isolation problems. As a result analog multimeters don’t require a power supply.

6. Output of a digital multimeter is _________
a) mechanical
b) optical
c) electrical
d) analog
View Answer

Answer: c
Explanation: Digital multimeter gives an electrical signal as the output. A/D converter is employed for the conversion from analog to digital signal. This can be used for interfacing with external equipment.

7. Basic building blocks of digital multimeter are _________
a) oscillator, amplifier
b) diode, op amp
c) rectifier, schmitt trigger
d) A/D, attenuator, counter
View Answer

Answer: d
Explanation: Usually dual slope integrating type ADC is preferred in multimeter. It basically consists of several A/D converters, counter circuits and an attenuation circuit.
advertisement

8. Resistance is measured using _________
a) constant current source
b) constant voltage source
c) variable current source
d) variable voltage source
View Answer

Answer: a
Explanation: Constant current source is used to measure resistance in a digital multimeter. Standard known value of current is passed through an unknown resistance and the drop in voltage across the resistance is measured.

9. A.C. voltages are measured using _________
a) oscillators and op amps
b) rectifiers and filters
c) resistor and capacitor
d) inductor and resistor
View Answer

Answer: b
Explanation: Rectifiers and filter circuits with various configurations are employed for measuring A.C. voltages. A.C. is converted to D.C. and is applied to the A/D converter.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn