Electrical Measurements Questions and Answers – Autoranging

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Autoranging”.

1. Autoranging means __________
a) automatic ranging
b) fixed ranging
c) automobile ranging
d) constant ranging
View Answer

Answer: a
Explanation: Autoranging refers to obtaining an automatic reading with optimum resolution under all operating conditions. Say for example, 155 mV is displayed as 155.0 and not 0.155.
advertisement

2. A 3 digit display DVM with a maximum reading of 1999 indicates __________
a) increase by a factor
b) reduction by a factor
c) no change in value
d) depends on the circuit components
View Answer

Answer: b
Explanation: A 3 digit display DVM with maximum reading capability indicates that any reading above the maximum set limit of 1999 will be reduced by a factor of 10.

3. For a value less than 0200, the instrument should ________
a) read values less than 0200 correctly
b) read values randomly
c) automatically switch range
d) should not respond at all
View Answer

Answer: c
Explanation: The DVM should automatically switch its range when the display is greater than 1999 units as it is the maximum set limit for achieving a higher sensitivity.

4. ADC counter ________
a) attenuates the signal
b) converts digital to analog
c) converts analog to digital
d) contains information
View Answer

Answer: d
Explanation: When the count produced by the ADC counter is less than 170, a control pulse is obtained for down ranging. Whereas the control pulse for up ranging is produced once the ADC counter exceeds 1999 units.
advertisement
advertisement

5. ADC gives polarity indication.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: ADC contains information required for polarity indication. The polarity of the signal that is integrated is of utmost importance.

6. Integration period is obtained by ________
a) using signal amplitude
b) counting the pulse
c) measuring time
d) by differentiating the signal
View Answer

Answer: b
Explanation: By counting the pulses we obtain the integration period. Polarity measurement is obtained by making use of the last count or some of the last counts.

7. Integrator’s output is ________
a) attenuated through a filter
b) feedback to the input
c) stored in a flip-flop
d) differentiated
View Answer

Answer: c
Explanation: The output from the integrator is used to set a polarity flip-flop. The flip-flop’s output is then stored in memory until the next measurement of voltage is obtained.
advertisement

8. Old information is used to set range relays.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Range relays are set through the decoder using the new information obtained with the help of a clock pulse. Decimal point is also changed as per the requirement of the new range.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter