Electrical Measurements Questions and Answers – Characteristic of Transducers

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Characteristic of Transducers”.

1. Accuracy is defined as the closeness that a reading approaches with respect to a standard value.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Accuracy in the measurement of a quantity is defined as the closeness that a reading approaches when it measured with a standard value.
advertisement

2. The output of a transducer must ___________
a) be different at different environment conditions
b) be same at all environment conditions
c) be same at some environment conditions
d) be zero always
View Answer

Answer: b
Explanation: Output of a transducer must be the same under various environmental conditions when same input is applied to it.

3. The output of a transducer must be __________
a) low
b) medium
c) high
d) zero
View Answer

Answer: c
Explanation: Output of a transducer is usually high so that it can be easily measured and processed. The transducer output is generally higher than the noise. As a result most of the application makes use of digital outputs.

4. The size of a transducer must be __________
a) infinite
b) zero
c) large
d) small
View Answer

Answer: d
Explanation: A transducer generally has a small size and shape. It occupies minimum volume and has a minimum weight. As a result the system being measured will become compact.
advertisement
advertisement

5. A transducer must be __________
a) quick in response
b) slow in response
c) medium in response
d) very slow in response
View Answer

Answer: a
Explanation: The transducer is generally fast in response. Speed of response basically tells the time taken by the transducer to produce the output in a fast and efficient manner.

6. The output of a transducer must __________
a) be less reliable
b) be highly reliable
c) not be reliable
d) be of medium reliability
View Answer

Answer: b
Explanation: Output of a transducer is generally high in reliability. Changes in the environment conditions should not affect the output of a transducer.

7. The range of a transducer is __________
a) medium
b) narrow
c) large
d) zero
View Answer

Answer: c
Explanation: A transducer has a large range of operation. The operating range is set wide so that it is useful for a wide range of operating frequencies.
advertisement

8. The transducer output is __________
a) exponential
b) unit step
c) non-linear
d) linear
View Answer

Answer: d
Explanation: Transducer output varies linearly with the input quantity that is being measured. A transducer must have a linear input vs output characteristic response.

9. The sensitivity of an electrical transducer is obtained by dividing the electrical output with respect to a unit change in the physical quantity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Sensitivity of an electrical transducer is defined as the ratio of the electrical output to a unit change in the value of a physical quantity such as temperature, pressure, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter