Electrical Measurements Questions and Answers – Thermistor

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Thermistor”.

1. Thermistor is a contraction _________
a) thermal resistor
b) laser resistor
c) electric resistor
d) mechanical resistor
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermistor is basically the short form of a thermal resistor. Resistors which depend on temperature are known as thermal resistors.
advertisement

2. Thermistors have ________
a) positive temperature coefficient
b) negative temperature coefficient
c) zero temperature coefficient
d) infinite temperature coefficient
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermistor generally has a negative temperature coefficient of resistance. With an increase in temperature, resistance of a thermistor decreases.

3. Thermistors ________
a) sense large changes in temperature
b) cannot sense any change in temperature
c) sense small changes in temperature
d) have a positive temperature coefficient of resistance
View Answer

Answer: c
Explanation: Thermistors can sense very small changes in temperature. The negative temperature coefficient of thermistors can be a few percent/degree celcius change in temperature.

4. Thermistor has a resistance of ________
a) 250 ῼ to 500 kῼ
b) 50 ῼ to 10 kῼ
c) 1 ῼ to 1 kῼ
d) 100 ῼ to 100 kῼ
View Answer

Answer: d
Explanation: Thermistor has a resistance range of 100 ῼ to 100 kῼ. Thermistor consists of a mixture of metallic oxides of manganese, nickel, cobalt, copper, iron and uranium.

5. Thermistors are suited for precision temperature measurements.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Thermistors can be used for precision measurement of temperature, controlling g temperature and for temperature compensation due to a very large variation in resistance with temperature.
advertisement
advertisement

6. Change in resistance is measured using a ________
a) Anderson’s bridge
b) Wheatstone’s bridge
c) Hay’s bridge
d) Maxwell’s bridge
View Answer

Answer: b
Explanation: The change in resistance in a thermistor is measured using a Wheatstone’s bridge. It is used for measurement of resistance in the range of -100°C to +200°C.

7. Thermistor material is pressed ________
a) under zero pressure
b) under low pressure
c) under high pressure
d) under low volume
View Answer

Answer: c
Explanation: A thermistor material is usually pressed under high pressure to form a flat cylindrical shape. Disks and washers are placed in series or in parallel to increase the power dissipation.

8. Thermistor follows which law for small variations ________
a) Charle’s law
b) KVL
c) KCL
d) Ohm’s law
View Answer

Answer: d
Explanation: For small changes in the values of current, voltage across a thermistor increases. It attains a peak value. Then the voltage across the thermistor decreases. As a result Ohm’s law is followed at small variations of current.

9. At small values of voltage, a thermistor ________
a) reaches peak current slowly
b) reaches peak current immediately
c) does not reaches peak current
d) reaches peak current intermediately
View Answer

Answer: a
Explanation: For minute variations in voltage, thermistor reaches peak value of current slowly. As the magnitude of voltage is increased, less time is required to attain peak current.
advertisement

10. Thermistor has low resistance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Thermistor generally has a very high value of resistance. Cables with shield are required to be used for minimising interference.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter