Electrical Measurements Questions and Answers – Open Circuiting the Secondary Circuit of a Current Transformer

This set of Electrical Measurements Questions and Answers for Freshers focuses on “Open Circuiting the Secondary Circuit of a Current Transformer”.

1. In a C.T., the primary ampere turns is variable.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a current transformer, the primary ampere turns is fixed. When the secondary circuit is opened, assuming a constant primary current we get a fixed number of primary ampere turns.
advertisement

2. The secondary circuit of a C.T. is open when?
a) a very high flux density is produced
b) a very low flux density is produced
c) a moderate flux density is produced
d) no flux density is produced
View Answer

Answer: a
Explanation: When current is flowing in the secondary circuit which is kept open in a C.T., a very high flux density is produced in the core as a result of the absence of demagnetizing ampere turns.

3. High flux density leads to _________
a) a decreased voltage in the secondary
b) a decreased voltage in the primary
c) a increased voltage in the secondary
d) a decreased voltage in the primary
View Answer

Answer: c
Explanation: High flux density in the secondary winding of a C.T. leads to an increase in the induced voltage in the secondary winding. This may damage the insulation.

4. When primary current flows, secondary circuit should be open.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a current transformer, even when it is not in use for any measurement purposes, the secondary circuit must be closed when the primary current is flowing.
advertisement
advertisement

5. High magnetizing forces in the core when removed suddenly lead to ____________
a) no residue
b) partial residual magnetism
c) rupture of the device
d) residual magnetism
View Answer

Answer: d
Explanation: In a C.T, the high magnetizing forces on the core may leave behind residual magnetism in the core and ratio and phase angle errors.

6. The secondary winding of a C.T. ____________
a) can be shorted
b) can’t be shorted
c) can be opened
d) can’t be opened
View Answer

Answer: a
Explanation: When a C.T. is used in measurements, it acts as a short circuit. This is because the impedance of the load is negligible due to the ammeter or the wattmeter coil. Thus the secondary winding of a C.T. can be shorted.

7. The secondary winding of a C.T. is opened when?
a) C.T. is magnetised
b) C.T. is demagnetised
c) C.T. is shorted
d) C.T. is opened
View Answer

Answer: b
Explanation: In a C.T., when the secondary winding is opened by mistake when the primary current is flowing, the C.T. must be demagnetized first fully and then only must be used again in the circuit for any measurements.
advertisement

8. The rectangular type of C.T. is built of _________
a) L shaped windings
b) T shaped windings
c) A shaped windings
d) Z shaped windings
View Answer

Answer: a
Explanation: In a rectangular type of C.T., the windings are placed on the shorter limbs. The primary winding is wound over the secondary. The rectangular type of C.T. is built of L shaped windings.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements for Freshers, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter