Electrical Measurements Questions and Answers – Operation of Strain Gauges

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Operation of Strain Gauges”.

1. Electrical strain gauge works on the principle of __________
a) variation of resistance
b) variation of capacitance
c) variation of inductance
d) variation of area
View Answer

Answer: a
Explanation: An electrical strain gauge works on the basis of change in resistance as a function of strain. The wire resistance increases with tension and reduces with compression.
advertisement

2. The strain gauge is not bonded to the specimen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The gauge is under the same strain as that the specimen under test. As a result the strain gauge is bonded to the specimen.

3. Bonding element in a strain gauge must have __________
a) zero insulation resistance
b) low insulation resistance
c) high insulation resistance
d) infinite insulation resistance
View Answer

Answer: c
Explanation: In a strain gauge, the bonding element must have a high value of insulation resistance. It should be immune to effects of moisture and must also have the ability to transmit strain.
advertisement
advertisement

4. Dynamic strain measurements use __________
a) brass iron alloy
b) iron aluminium alloy
c) nickel cadmium alloy
d) nickel chromium alloy
View Answer

Answer: d
Explanation: Nickel chromium alloy is also known as a nichrome alloy. It contains 80 % of Nickel and 20 % of Chromium. Platinum is used for the temperature compensation of nickel chromium alloys.

5. Commonly used elements for wire strain gauges are __________
a) nickel and copper
b) nickel and gold
c) gold and brass
d) silver and aluminium
View Answer

Answer: a
Explanation: Nickel and copper are the most commonly used elements for wire strain gauges. They comprise of 45 % of Nickel and 55 % of Copper. They exhibit a high value of specific resistance.
Participate in Electrical Measurements Certification Contest of the Month Now!
advertisement

6. Cement is classified under __________
a) 4 types
b) 2 types
c) 6 types
d) 8 types
View Answer

Answer: b
Explanation: Cement can be divided into two broad categories. They are as follows:
i) Solvent setting cement
ii) Chemically reacting cement.

7. Proper functioning of a strain gauge depends on __________
a) strain
b) stress
c) bonding
d) length of wire
View Answer

Answer: c
Explanation: A strain gauge works properly only if the bonding material used is durable and keeps the gauge together to the surface of the material that is being tested.
advertisement

8. Gauge factor is given by which of the following relation?
a) S = \(\frac{\Delta R/R}{\Delta l}\)
b) S = \(\frac{\Delta R}{\Delta l/l}\)
c) S = \(\frac{R}{\Delta l/l}\)
d) S = \(\frac{\Delta R/R}{\Delta l/l}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: Gauge factor in a strain gauge is given by the relation
S = \(\frac{\Delta R/R}{\Delta l/l}\)
where, S is the gauge factor
R is the gauge wire resistance
∆R is the change in resistance
l is the length of the wire in unstressed condition
∆l is the change in length of the wire.

9. Poisson’s ratio is given by which of the following relation?
a) µ = –\(\frac{\Delta d/d}{\Delta l/l}\)
b) µ = –\(\frac{\Delta d}{\Delta l/l}\)
c) µ = –\(\frac{d}{\Delta l/l}\)
d) µ = –\(\frac{\Delta d/d}{\Delta l}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: Poisson’s ratio is given by the relation
µ = –\(\frac{\Delta d/d}{\Delta l/l}\)
where, d is the diameter of the cross-section of the wire
∆d is the change in the diameter of cross-section of the wire.
advertisement

10. Proper bonding causes errors in strain gauges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain gauge is fixed onto the specimen by means of a bonding element. Cement is a commonly used adhesive. It transfers the strain from the specimen to the gauge sensing element.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.