Electrical Measurements Questions and Answers – Applications of CRO

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Applications of CRO”.

1. CRO is used for measurement of __________
a) AC as well as DC current
b) AC current only
c) DC current only
d) AC power only
View Answer

Answer: a
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope is used for the measurement of AC as well as DC current. It is used for the calculation peak to peak voltage, r.m.s value, duty cycle, etc.
advertisement

2. CRO is used in a radar for __________
a) studying the pattern of flights
b) visualizing a target
c) measuring voltage
d) determining the distance between source and destination
View Answer

Answer: b
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope is used in a radar for visualizing a target such as an aeroplane, ship, etc.

3. In radio applications, CRO is used for measuring __________
a) audio frequency range
b) a narrow range of frequencies
c) a wide range of frequencies
d) radio frequency range
View Answer

Answer: c
Explanation: By making use of a Cathode Ray Oscilloscope, a wide range of frequencies can be measured. The radio frequency, audio frequency and intermediate frequency signals can be measured by making use of a CRO.

4. In medical applications CRO can be used for __________
a) measuring the heart beats
b) monitoring the brain
c) improving the nervous system functioning
d) displaying cardiograms
View Answer

Answer: d
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope, can be used in medical applications for displaying cardiograms. Cardiograms are used for diagnosing the condition of heart of a patient. Electromyograms are used for studying the condition of a patient’s muscle.
advertisement
advertisement

5. CRO is used for many purposes in the industry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope, is used for observing B-H curves, P-V diagrams, etc. A CRO is also used in various transducers for the measurement of strain, pressure and temperature.

6. A CRO can’t be used in transmission lines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope, is used in transmission lines for the measurement of modulation characteristics. It is also used for detecting the standing waves in a transmission line.

7. Curve tracers use CRO in __________
a) diodes
b) passive devices
c) active devices
d) op amps
View Answer

Answer: c
Explanation: Curve tracers in a Cathode Ray Oscilloscope are used for testing active devices such as vacuum tubes, transistors and integrated circuits.
advertisement

8. A CRO is used in check __________
a) op amps
b) resistors
c) voltage
d) capacitance, inductance and diodes
View Answer

Answer: d
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope is used for checking diodes. It is also used in the measurement of inductances and capacitances. A CRO can also be used for detecting the faults in a circuit.

9. A CRO is used in labs for __________
a) frequency measurement
b) voltage measurement
c) current measurement
d) resistance measurement
View Answer

Answer: a
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope is used in the laboratory for the measurement of frequency, phase and period of a signal. Periodic as well as non-periodic relationships of signals can also be studied.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter