Electrical Measurements Questions and Answers – Piezoelectric Transducer

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Piezoelectric Transducer”.

1. Piezoelectric transducer is used for measuring __________
a) non-electrical quantities
b) electrical quantities
c) chemical quantities
d) any quantity
View Answer

Answer: a
Explanation: A piezoelectric transducer is used for measuring non-electrical quantities such as vibration, acceleration, pressure and the intensity of sound.
advertisement

2. Piezoelectric crystals __________
a) float on water
b) dissolve in water
c) are not soluble in water
d) absorb water
View Answer

Answer: b
Explanation: A piezoelectric crystal dissolves in water. It is fully soluble in water. When the temperature is humid, the piezoelectric crystals gets dissolved in water.

3. Piezoelectric crystals produce _________
a) no voltage
b) low voltage
c) high voltage
d) very high voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: Piezoelectric crystals can be used spark ignition engines. They are also used in electrostatic dust filters and produce high voltage at low current.

4. Piezoelectric transducer consists of _________
a) copper rod
b) aluminum wire
c) gold crystal
d) quartz crystal
View Answer

Answer: d
Explanation: A piezoelectric transducer consists of a quartz crystal. It comprises of silicon and oxygen arranged in a crystal structure of SiO2.

5. When a compressive force is applied to a quartz crystal then ____________
a) positive charges are induced
b) negative charges are induced
c) no charge is induced
d) both positive and negative charges are induced
View Answer

Answer: a
Explanation: When a quartz crystal is subjected to compressive stress, positive charges are induced in one side of the crystal while negative charges are induced on the other side of the crystal.
advertisement
advertisement

6. In kitchen applications a piezoelectric crystal is used for _________
a) skimming milk
b) lighting a gas stove
c) grinding
d) mixing
View Answer

Answer: b
Explanation: A piezoelectric lighter is used for lighting a gas based stove in kitchen applications. The pressure induced on the piezoelectric sensor creates an electric signal leading to a spark.

7. A piezoelectric transducer has a _________
a) very high sensitivity
b) low sensitivity
c) high sensitivity
d) zero sensitivity
View Answer

Answer: c
Explanation: The sensitivity is high in a piezoelectric transducer. A piezoelectric transducer can be used as a sensor. It can also be used in an accelerometer due to its good frequency response.

8. A piezoelectric transducer is used as an ignition source for a cigarette.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Cigarettes use piezoelectric transducers as a source of ignition. They are also used in the measurement of sonar, microphone, pressure, displacement and force.

9. Microphone converts light into heat.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A microphone is used to convert the pressure induced in the form of sound waves into electric signal. The electrical signal is then amplified to produce louder sound.
advertisement

10. A quartz crystal is _________
a) a chemical transducer
b) a photoelectric transducer
c) not a self-generating transducer
d) a self-generating transducer
View Answer

Answer: d
Explanation: The quartz crystal is a self-generating transducer. It does not need any electric voltage for operation. The quartz crystal becomes short in length due to an applied electric field in the opposite direction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter