Electrical Measurements Questions and Answers – Bridge Balance Equation

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bridge Balance Equation”.

1. Bridge balance equation for magnitude is given by which of the following relation?
a) Z1 Z4 = Z2 Z3
b) Z1 Z2 = Z3 Z4
c) Z2 Z4 = Z1 Z3
d) Z1 Z3 = Z2 Z4
View Answer

Answer: a
Explanation: In an AC bridge, the balance condition for magnitude is given by the equation
Z1 Z4 = Z2 Z3
where, Z1, Z2, Z3 and Z4 are the impedance arms of the AC bridge circuit.
advertisement

2. Angular balance equation is given by which of the following relation?
a) θ1 × θ4 = θ2 × θ3
b) θ1 + θ4 = θ2 + θ3
c) θ2 + θ4 = θ1 + θ3
d) θ2 × θ4 = θ1 × θ3
View Answer

Answer: b
Explanation: The angular balance condition in an AC bridge is given by the relation
θ1 + θ4 = θ2 + θ3
Where,
θ1, θ2, θ3 and θ4 are the phase angles of the impedances Z1, Z2, Z3 and Z4.

3. Bridge must be balanced for ________
a) magnitude
b) angle
c) magnitude and angle
d) power
View Answer

Answer: c
Explanation: The ratio arms consist of impedances which have magnitude as well as phase. In an AC bridge, balance condition implies magnitude balance as well as angular balance.

4. Phase angle is based on _______
a) source
b) detector
c) power
d) impedance
View Answer

Answer: d
Explanation: The four ratio arms comprise of impedances which consist of not only magnitude but some phase as well. Value of the phase angles are based on the component of individual impedances.
advertisement
advertisement

5. For inductive impedances, the phase angle is _______
a) positive
b) negative
c) zero
d) exponential
View Answer

Answer: a
Explanation: The current through an inductor does not increase instantaneously. For inductive impedances, the voltage leads the current and as a result the phase angle is positive.

6. For capacitive impedances, the phase angle is _______
a) tangential
b) negative
c) positive
d) logarithmic
View Answer

Answer: b
Explanation: The voltage across a capacitor does not rise instantaneously. For capacitive impedances, the current leads the voltage and as a result the phase angle is negative.

7. Bridge balance equation for magnitude in terms of admittances is given by the relation.
a) Y1Y3 = Y2Y4
b) Y1Y2 = Y3Y4
c)Y1Y4 = Y2Y3
d) Y1 Y3 = Y2 Y4
View Answer

Answer: c
Explanation: Admittance is the reciprocal of impedance. The balance condition for magnitude is given by the equation
electrical-measurements-questions-answers-bridge-balance-equation-q7
advertisement

8. When a bridge is balanced?
a) no voltage drop across the circuit
b) power dissipation is high
c) temperature of the circuit is high
d) no current flows
View Answer

Answer: d
Explanation: At balance condition, no current flows through the headphones present in the AC bridge circuit. As a result the detector indicates null deflection at balance condition.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter