Electrical Measurements Questions and Answers – Dual Slope Integrating Type DVM

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Dual Slope Integrating Type DVM”.

1. Why is dual slope method preferred over ramp techniques?
a) no noise
b) partial noise
c) average noise
d) maximum noise
View Answer

Answer: a
Explanation: During the process of integration, noise is canceled out by the positive and negative ramps in the dual slope method. The input signal is integrated only for a fixed interval of time and this is the basis for the dual slope method.
advertisement

2. What is the significance of the name dual slope method?
a) it has two slopes
b) it integrates the input twice
c) it uses two inputs
d) it has two outputs
View Answer

Answer: b
Explanation: The input signal is integrated only for a fixed interval of time and this is the basis for the dual slope method. Reference voltage is integrated with a negative slope. Hence the method is known as dual slope integrating type DVM.

3. What is the output voltage in a dual slope integrating type DVM?
a) differential of the input
b) multiple of the input
c) integral of the input
d) zero
View Answer

Answer: c
Explanation: In a dual slope integrating type DVM, the output voltage is given by the integral of the input voltage.
electrical-measurements-questions-answers-dual-slope-integrating-type-dvm-q3
where, Vin is the input voltage
R1 is the series resistance
t1 is the time for which the capacitor is charged.

4. Input voltage depends on ____________
a) resistance
b) capacitance
c) current
d) time-period
View Answer

Answer: d
Explanation: The input voltage in a dual slope integrating type DVM is given by the relation,
Vin = Vref t2t1
From the above equation it is seen that the input voltage in a dual slope integrating type DVM depends on the time periods t1 for which the capacitor is charged and t2 during which the capacitor is discharged.
advertisement
advertisement

5. Noise rejection is poor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a dual slope integrating type DVM, the noise is cancelled out by the positive and negative ramps during the process of integration. As a result, the noise rejection is excellent.

6. What is the effect of the capacitor on the output?
a) no effect
b) charging effect
c) electrostatic effect
d) magnetic effect
View Answer

Answer: a
Explanation: In the dual slope integrating type DVM method, the capacitor is connected through means of an electronic switch. As a result the effects due to offset voltage wherein there exists an output voltage without the application of any input are eliminated.

7. What is the effect of clock on the voltage?
a) voltage doubles with clock input
b) voltage halves with clock input
c) no effect
d) voltage becomes zero with clock input
View Answer

Answer: c
Explanation: In a dual slope integrating type DVM, the value of the unknown voltage is independent of the frequency of the clock. It depends only on the number of counts read by the electronic counter.
advertisement

8. What is the counter value at the beginning?
a) one
b) ten
c) three
d) zero
View Answer

Answer: d
Explanation: In a dual slope integrating type DVM, the electronic counter is reset to 0 at the beginning of the measurement of voltage. Flip-flop output is also maintained at zero and is given to control logic.

9. What is the maximum count of the counter?
a) 9999
b) 0
c) 500
d) 1000
View Answer

Answer: a
Explanation: In a dual slope integrating type DVM, the electronic counter reaches a maximum value of 9999 before resetting. A carry pulse is generating pulling down all the digits to zero. Flip-flop then activates the control logic.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter