Electrical Measurements Questions and Answers – Lag Adjustment Devices

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Lag Adjustment Devices”.

1. The energy meter always measures the load energy correctly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: When the difference in phase angles between the shunt magnetic flux and the applied voltage is 90 degrees (lagging), the reading of the load energy obtained from an energy meter is correct.
advertisement

2. Obtaining correct reading from the energy meter requires ______________
a) low resistance and iron losses
b) high resistance and iron losses
c) high resistance and low iron losses
d) low resistance and high iron losses
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to obtain an exact reading for the energy consumed by a load using an energy meter, we require the pressure coil to have a low value of resistance and low iron losses.

3. Phase angle can be made 90 degrees using ____________
a) lead circuit
b) lag circuit
c) special design
d) transformer
View Answer

Answer: c
Explanation: Phase angle in an energy meter can be made approximately 90 degrees by making use of a special design in the energy meter.

4. Shading coil consists of many thick turns.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: On the central limb of a shunt magnet we can make use of a shading coil. The shading coil consists of a few fairly thick turns. The figure below shows a shading coil on the central limb of the shunt magnet.
electrical-measurements-questions-answers-lag-adjustment-devices-q4
advertisement
advertisement

5. Copper shading bands are _________
a) placed as resistance
b) placed as wire
c) placed outside the central limb
d) placed around central limb
View Answer

Answer: d
Explanation: The central limb of a shunt magnet consists of copper shading bands. They can be moved up or down by making use of the central limb. Figure below illustrates the use of copper shading bands.
electrical-measurements-questions-answers-lag-adjustment-devices-q5

6. As copper shading bands move up ________
a) more flux is induced
b) less flux is induced
c) intermediate flux is induced
d) no flux is induced
View Answer

Answer: a
Explanation: When the copper shading bands are moved up the central limb, more flux is induced. As a result the difference in angle between the phase and voltage increases. The angle can be made approximately equal to 90 degrees.

7. Shunt flux is made to lag the applied voltage using ________
a) lead circuit
b) lag adjustment
c) lead-lag circuit
d) transformer
View Answer

Answer: b
Explanation: We make use of shading coil on the central limb of a shunt magnet and shading bands in order to make the shunt flux to lag the applied voltage by almost 90 degrees.
advertisement

8. At overloads, magnetic shunt ________
a) aids the series flux
b) diverts series flux
c) maintains zero flux
d) disables the shunt flux
View Answer

Answer: b
Explanation: As the magnetic shunt reaches saturation at overloads, magnetic shunt diverts the flux due to series magnet. As a result a large portion of the flux appears in the gap of the air disc. This compensates the self braking torque.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter