Electrical Measurements Questions and Answers – Types of Strain Gauges

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Strain Gauges”.

1. Strain gauges are classified into ________
a) 3 types
b) 5 types
c) 7 types
d) 9 types
View Answer

Answer: a
Explanation: Strain gauges can be classified into three broad categories based on the principle of operation and construction. They are mechanical, optical, and electrical.
advertisement

2. Resistance wire gauges come in _______
a) 4 forms
b) 2 forms
c) 6 forms
d) 8 forms
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain gauges made out of electrical wires come in two broad forms. They are as follows:
• Bonded
• Unbonded.

3. Bonded resistance wire strain gauge is of _______
a) 7 types
b) 5 types
c) 3 types
d) 9 types
View Answer

Answer: c
Explanation: The bonded electrical wire resistance strain gauge is broadly classified into three main types. They are as follows:
• Flat grid
• Helical grid
• Thin foil.

4. Commonly used electrical strain gauge is _______
a) open type
b) closed type
c) unbounded type
d) bonded type
View Answer

Answer: d
Explanation: Electrical strain gauges are a type of strain gauge. The commonly used electrical strain gauge is the bonded resistance type. Capacitance and inductance types are used in special types of applications.

5. Electrical strain gauges measure changes in _______
a) resistance, capacitance and inductance
b) resistance only
c) capacitance only
d) inductance only
View Answer

Answer: a
Explanation: Strain is transferred between the specimen and the gauge element in a strain gauge. Electrical strain gauges measure the changes occurring in resistance, capacitance and inductance.
advertisement
advertisement

6. Mechanical gauges measure the _______
a) change in resistance
b) change in length
c) change in area
d) change in inductance
View Answer

Answer: b
Explanation: A mechanical gauge is used to measure the change in length. They make use of gears. Mechanical gauges are used for static strain measurements only.

7. Optical gauges make use of _______
a) pulleys
b) electricity
c) mirrors
d) rack and pinion
View Answer

Answer: c
Explanation: Optical gauges are similar to mechanical gauges. They make use of prisms and mirrors for obtaining magnification. A plain mirror is fixed onto a movable knife edge.

8. Tensile stress decreases the length.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Tensile stress tends to elongate a wire. As a result its length increases and its area of cross-section decreases.

9. In a foil strain gauge, strain is detected through _______
a) a capacitance element
b) a resistance wire
c) a gold foil
d) a metal foil
View Answer

Answer: d
Explanation: Strain is detected in a foil strain gauge by making use of a metal foil. The foil makes use of nickel, nichrome, constantan, isoelastic, and platinum.
advertisement

10. Etched foil strain gauges are flexible.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Etched foil strain gauges are a type of foil strain gauge. Compared to resistance wire gauges, they can be made thinner. They are also flexible. Etched foil strain gauges are made use o curved surfaces.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter