Basic Electrical Engineering Questions and Answers – Mechanical Analogy, Current and Voltage in an Inductive Circuit

«
»

This set of Basic Electrical Engineering Question Paper focuses on “Mechanical Analogy, Current and Voltage of an Inductive Circuit”.

1. Inductor does not allow sudden changes in?
a) Voltage
b) Current
c) Resistance
d) Inductance
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductor does not allow sudden changes in current because if current changes in the inductor occur in zero time, the voltage becomes zero which is not possible.
advertisement

2. Inductance is _____________________ to number of turns in the coil.
a) directly proportional
b) inversely proportional
c) equal
d) not related
View Answer

Answer: a
Explanation: L=µ0N2A/l
Inductance is directly proportional to number of turns in the coil.

3. Choke involve use of _____________
a) Resistor
b) Capacitor
c) Inductor
d) Transistor
View Answer

Answer: c
Explanation: Choke is a type of coil so it involves use of inductor. Capacitors cannot be used in choke coil.
advertisement
advertisement

4. What is the value of current in an inductive circuit when there is no applied voltage?
a) Minimum
b) Maximum
c) Zero
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: b
Explanation: The current in an inductive circuit is maximum when there is no voltage applied because the coils of the inductor store electric flux.

5. What is the current in an inductive circuit when the applied voltage is maximum?
a) Infinity
b) Maximum
c) Zero
d) Cannot be determined
View Answer

Answer: c
Explanation: The current in an inductive circuit is zero or minimum when the value of the applied voltage is maximum.
advertisement

6. In an inductive circuit, the voltage_______ the current?
a) Leads
b) Lags
c) Is greater than
d) Is less than
View Answer

Answer: a
Explanation: In a pure inductive circuit the voltage leads the current and the current lags the voltage by a phase difference of 90 degrees.

7. In an inductive circuit, the current________ the voltage?
a) Leads
b) Lags
c) Is greater than
d) Is less than
View Answer

Answer: b
Explanation: In a pure inductive circuit the voltage leads the current and the current lags the voltage by a phase difference of 90 degrees.
advertisement

8. In which device inductor cannot be used?
a) filter circuit
b) transformer
c) choke
d) dielectric
View Answer

Answer: d
Explanation: Inductor has wide number of applications.
It is used in LR filter circuits, transformer and choke coil.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Electrical Engineering.

advertisement

To practice all questions papers on Basic Electrical Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.