Basic Civil Engineering Questions and Answers – Coarse Aggregates

«
»

This set of Basic Civil Engineering Assessment Questions and Answers focuses on “Coarse Aggregates”.

1. Coarse aggregates are classified into how many groups?
a) 3
b) 4
c) 6
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: The two main groups of coarse aggregates are single-sized aggregates and graded aggregates.
advertisement

2. How much percent of material which passes through a specific sieve is contained in that single-size aggregate?
a) 50-60%
b) 85-100%
c) 70-90%
d) 80-85%
View Answer

Answer: b
Explanation: Single-size aggregate contains mostly one sieve sized particle. 85-100% of the particular size should be there, with 0-25% of such aggregate retaining on next lower sieve.

3. Graded aggregate contains particles of size:
a) Single grade
b) 4.75mm
c) Multi grade
d) <80mm
View Answer

Answer: c
Explanation: It consists of aggregates of more than one single grade. It ideally contains particles of size 4.75mm and above in a proportionate amount.
advertisement
advertisement

4. Flaky particles have:
a) Small thickness
b) Elongated sides
c) Sharp edges
d) Rounded edges
View Answer

Answer: a
Explanation: Flaky particles have a small thickness compared to the dimensions of other parameters that is width and length.

5. Which size coarse aggregate is ideal for use in a concrete mix?
a) Smaller
b) 4.75-10mm
c) Larger
d) 10-20mm
View Answer

Answer: c
Explanation: Using the largest size will result in a reduction of cement, water and shrinkage in the concrete mix.
advertisement

6. Elongation index of coarse aggregates is calculated using:
a) E=w1/w2
b) E=w2/w1
c) E=w2-w1
d) E=w2+w1
View Answer

Answer: a
Explanation: Elongation index is obtained as a percentage. E=w1/w2 where w1 is the weight of particles retained in length gauge and w2 is the weight of test sample.

7. In crushing test on coarse aggregates, what size particle is taken as a sample?
a) Passing 12.5mm IS sieve
b) Retained on 10mm IS sieve
c) Passing 10mm and retained on 4.75mm IS sieve
d) Passing 12.5mm and retained on 10mm IS sieve
View Answer

Answer: d
Explanation: As per IS code 383, the sample should contain those aggregates which pass through 12.5mm sieve and are retained on 10mm IS sieve.
advertisement

8. What is the density of undisturbed gravel?
a) 2630-2760 kg/cum
b) 1920-2160 kg/cum
c) 1600 kg/cum
d) 1200 kg/cum
View Answer

Answer: b
Explanation: 2630-2760 kg/cum is a density of granite. 1600 kg/cum is of loose gravel and 1200 kg/cum is that of brick ballast.

9. What is the symbol used for well graded gravel as per ISC system of classification?
a) WG
b) G
c) GW
d) W
View Answer

Answer: c
Explanation: Classification of coarse grained soils (ISC system) gives the symbol for well graded gravel as GW. For poorly graded, it is GP.
advertisement

10. Gravel is a type of:
a) Rounded aggregate
b) Angular aggregate
c) Flaky aggregate
d) Irregular aggregate
View Answer

Answer: d
Explanation: All gravel particles have an irregular shape and sharp edge. Sand has a rounded shape. Laminated rocks have flaky shape and crushed rocks have an angular shape.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter