Basic Civil Engineering Questions and Answers – Qualities of Good Brick

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Qualities of Good Brick”.

1. What is the recommended size of a brick?
a) 20x10x10cm
b) 20x9x9cm
c) 19x9x9cm
d) 19x8x8cm
View Answer

Answer: c
Explanation: Bureau of Indian Standards recommends the size of a standard brick to be 19x9x9cm. 20x10x10cm is the size of the brick including mortar.
advertisement

2. A good brick should not absorb more than what percent of water when soaked?
a) 15%
b) 20%
c) 30%
d) 10%
View Answer

Answer: a
Explanation: As per IS codes when a brick is soaked in water for 24 hours, it should not absorb more than 15% of its dry weight.

3. Which of the following bricks is not preferred?
a) Sharp-edged
b) Clamp burned
c) Sound-proofed
d) Kiln burned
View Answer

Answer: b
Explanation: In clamp burning, bricks are not burnt uniformly. This results in a non-uniform surface, colour of bricks, which cannot be used for high end works.
advertisement
advertisement

4. Which of the below is used to sound proof bricks?
a) Gypsum
b) Terracotta
c) Plastics
d) Ceramic
View Answer

Answer: b
Explanation: Terracotta is an acoustic material. It will absorb the sound waves and render the brick sound proof.

5. The compressive strength of the brick should be:
a) Minimum 3.5 kN/m2
b) Maximum 3.5 kN/m2
c) Minimum 3.5 N/mm2
d) Maximum 3.5 N/mm2
View Answer

Answer: c
Explanation: As per IS codes, number of bricks are tested in CTM and average is taken. It should be a minimum of 3.5 N/mm2.
advertisement

6. A good brick when dropped from the height of 1 metre can:
a) Shatter
b) Not break
c) Break into 2 halves
d) Develop small cracks
View Answer

Answer: b
Explanation: A good brick should be able to withstand rough handling and transporting. If it breaks into pieces, then it cannot be trusted for use for high strength requirements.

7. What should be observed when a brick is broken?
a) Parallel strata
b) Homogeneous surface
c) Pores
d) Brown colour
View Answer

Answer: b
Explanation: Brick should have uniform red coloured and homogeneous strata. It should not have any visible pores.
advertisement

8. Which of the following ranges of dimensions of a good quality brick is correct?
a) Length: 368-392cm
b) Width: 180-210cm
c) Height: 180-210cm
d) Weight: 25-30N
View Answer

Answer: a
Explanation: The width and height of brick should be in the range of 174-186cm. The weight of 1m3 of brick earth is 18kN. Hence, the average weight of brick should be in the range 30-35N.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter