Basic Civil Engineering Questions and Answers – Cost Effective Materials

«
»

This set of Basic Civil Engineering Questions and Answers focuses on “Cost Effective Materials”.

1. Soil-cement blocks help in reducing the amount of:
a) Sand
b) Cement
c) Water
d) Mortar
View Answer

Answer: b
Explanation: These are prepared by mixing pulverised soil and Portland cement in a specific amount. Water is added and it is compacted to high density. These reduce cement consumption.
advertisement

2. Stone blocks help in saving materials by reducing wall thickness from:
a) 30-20mm
b) 20-10cm
c) 20-10mm
d) 30-20cm
View Answer

Answer: d
Explanation: The wall thickness of 30cm is reduced to 20cm by using stone blocks. It is manufactured in size of 30x20x15cm and weighs 18kg.

3. FRP stands for:
a) Fibre Reinforced Polymer
b) Fully Reinforced Polymer
c) Fire Resistant Polymer
d) Fibre Reconditioned Polymer
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a laminate structure containing fibres inter-woven and embedded within a layer of light polymer matrix material. Fibres are typically composed of carbon or glass.
advertisement
advertisement

4. In ___________ cement mortar is reinforced with wire meshes.
a) Fibre Reinforced Cement
b) Wire Reinforced Cement
c) Ferro Cement
d) Mesh Mortar
View Answer

Answer: c
Explanation: It is a highly versatile form of R.C.C. Cement mortar is reinforced with layers of continuous and relatively small wire meshes. It is a cheap material.

5. Fibre Reinforced Concrete (FRC) is used in:
a) Pavements
b) Foundation
c) Slab
d) Beam
View Answer

Answer: a
Explanation: It has superior fatigue, crack and impacts resistance. Due to its high durability, it is used in roads, pavements, air fields, etc.
advertisement

6. Concrete hollow bricks have the following characteristic:
a) Less thermal insulation
b) Costly
c) Fast construction
d) Decrease floor area
View Answer

Answer: c
Explanation: Standard size of hollow brick is 39x19x30cm compared to 19x9x9cm of normal red brick. It is bigger in size and helps in speedy construction.

7. ___________ are widely used in rural areas for construction of walls?
a) Red bricks
b) Stabilised mud blocks
c) Lime based bricks
d) Hollow bricks
View Answer

Answer: b
Explanation: Stabilised mud blocks involves mixing cementitious admixtures like cement and lime. It gets more compressive strength and erosion resistance than regular mud bricks.
advertisement

8. Lime replaces the use of cement by 50% in lime based stone masonry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Stone masonry is done with lime based binders. These provide compressive strength sufficient for use in load bearing walls of 3-5 storey heights. They can considerably reduce the amount of cement.

9. Recycling steel reduces:
a) Energy use by 75%
b) Energy use by 50%
c) Energy use by 35%
d) Energy use by 20%
View Answer

Answer: a
Explanation: Six scrapped cars can yield a good strong steel frame. It requires less energy (75%) to produce recycled steel than normal steel. It also saves space in landfills.
advertisement

10. Fluorogypsum, used in super sulphated cement or as binding agents, is a waste product of manufacture of:
a) Fluorine
b) Thermal power
c) Hydrofluoric acid
d) Phosphoric acid
View Answer

Answer: c
Explanation: Phosphogypsum is a waste product of Phosphoric acid manufacture and flyash is of thermal power plants. Fluorogypsum is purified by neutralising its acidity and then can be used for bricks, tiles, plastering, etc.

11. Which of the below roofing materials is most cost effective?
a) Asphalt
b) Plastic
c) Rubber
d) Metal
View Answer

Answer: d
Explanation: Metal roof is the most durable one that can even last 100 years. It provides heat and cold resistance and it is easily installed. Asphalt, plastic and rubber are recycled materials but don’t last long. In terms of life, metal roofs are most cost effective.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice basic questions and answers on all areas of Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter