Basic Civil Engineering Questions and Answers – Varnish

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Varnish”.

1. How many ingredients are varnish composed of?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The three components of varnish are resins, driers and solvents.
advertisement

2. Which of the below is not an artificial resin?
a) Vinyl
b) Alkyl
c) Phenolic
d) Shellac
View Answer

Answer: d
Explanation: Shellac is a natural resin obtained from the secretion of the female lac bug. All other options are artificially obtained.

3. Driers in varnish are used as:
a) Reducers
b) Retarders
c) Accelerators
d) Oxidisers
View Answer

Answer: c
Explanation: Drier is the ingredient in varnish which accelerators the process of drying of applied varnish.
advertisement
advertisement

4. Wood naphtha, a cheap variety of resin, is also called:
a) Methyl alcohol
b) Synthetic rubber
c) Acetylene
d) Ethanol
View Answer

Answer: a
Explanation: Methyl alcohol was produced chiefly as a by-product of the destructive distillation of wood. Hence, the name wood naphtha.

5. The word varnish is derived from the word:
a) Latin varne
b) Latin Vernix
c) Greek Vernix
d) Green varne
View Answer

Answer: b
Explanation: Varnish comes from Latin word vernix, which means odorous resin.
advertisement

6. Which of the below is an oil based varnish?
a) Urethane
b) Acrylic
c) Polyurethane
d) Urea
View Answer

Answer: c
Explanation: Urethane and Acrylic are water based resins.

7. Which of the below is most commonly used resin in commercial varnishes?
a) Alkyd
b) Phenolic
c) Polyurethane
d) Satin Gloss
View Answer

Answer: a
Explanation: Alkyd resin is less expensive. It is a type of polyester resin and its combined with alcohol and acid. It is cooked with oil to create varnish.
advertisement

8. ________ Varnish is also called French varnish and used for furniture.
a) Oil
b) Water
c) Acrylic
d) Spirit
View Answer

Answer: d
Explanation: Spirit varnish is quick drying. It is not very resistant to weathering and is generally used for furniture.

9. Water based finishes have a blue tint to it.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The water based vanishes have a blue tint and when applied to wood, it looks pale, cold and washed out.
advertisement

10. Solvents contain high levels of polyunsaturated fatty acids.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Drying oils are the ones that contain high levels of polyunsaturated fatty acids. These include linseed oil, tung oil and walnut oil.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter