Basic Civil Engineering Questions and Answers – EDM – Total Station

«
»

This set of Basic Civil Engineering Questions and Answers for Campus interviews focuses on “EDM – Total Station”.

1. How many types of EDM instruments are there based on wavelength?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: The 3 types are microwave (Tellurometer), infrared (Distomat) and visible range (Geodimeter).
advertisement

2. Which of the below is used up to a range of 100km?
a) Infrared
b) Microwave
c) Visible range
d) Ultra-violet
View Answer

Answer: b
Explanation: Microwave EDMs can be used up to a range of 100km to locate the object. Infrared is a commonly used type, with a range up to 3km.

3. A total station is a combination of:
a) EDM and Theodolite
b) Compass and EDM
c) Electronic Theodolite and EDM
d) EDM and electronic Compass
View Answer

Answer: c
Explanation: Total station can be used to measure distance and angles. It employs an electronic theodolite and an EDM to serve this purpose.
advertisement
advertisement

4. Which unit in total station processes data collected?
a) Data collector
b) EDM
c) Storage system
d) Microprocessor
View Answer

Answer: d
Explanation: Microprocessor is the unit that processes the data collected and uses it to compute various features like horizontal and vertical distances, slopes, elevation, etc.

5. The bubble in a total station is centralised using:
a) Tripod
b) Levelling screw
c) Tangent screw
d) Foot screw
View Answer

Answer: a
Explanation: Total station is affixed on to the tripod. The legs of the tripod are extended/contracted one by one till the bubble is centralised.
advertisement

6. Which is the latest development in a total station?
a) High resolution
b) High accuracy
c) Robotic
d) Automatic
View Answer

Answer: c
Explanation: Nowadays, robotic total stations are available. They can be operated from a distance via remote control. It eliminates the need for an assistant staff man.

7. Which of the below is not an application of total station?
a) Crime scene investigation
b) Furniture manufacture
c) Mining
d) Archaeology
View Answer

Answer: b
Explanation: Total station can be used to reconstruct the crime scenes, in mining to locate tunnels and mines and in archaeology to record excavations. It is not used in the manufacture of furniture.
advertisement

8. How many types of EDM are there based on the reflector type?
a) 3
b) 5
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: The 3 types are active, passive and no reflector. In active type, power is required to operate reflectors. In passive type, a prism reflector is used.

9. Total station can be used in meteorology.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: It is used to track hot air balloons for determining upper level winds. It is also used to track ceiling balloons to determine the height of cloud layers.
advertisement

10. What is the range of medium range EDM?
a) <5kms
b) 15-25kms
c) 5-25kms
d) >25kms
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 3 types of EDM based on the range of measurement. They are the short, medium and long range. Short range is <5kms, long range is above 25kms.

11. Each point entered in a total station is stored in:
a) Hard discs
b) Electronic books
c) Data storage
d) Chip
View Answer

Answer: b
Explanation: Electronic book works as a compact disc. Its capacity varies from 2000-4000 points data. Data can be unloaded to a computer and then reused.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter