Basic Civil Engineering Questions and Answers – Highway Engineering

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Highway Engineering”.

1. The administration of highway projects depends on __________ factors.
a) 2
b) 5
c) 3
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: For each country, the administration of highway projects is different. But there are three factors common to all countries – social, political and economic.
advertisement

2. In car – centred approach, ___________ has been considered.
a) Importance of transport
b) Managing existing roads for future traffic
c) Controlling demand for transportation
d) Future increase in traffic demand
View Answer

Answer: d
Explanation: There are four strategies for highway planning. In car-centred approach, the considerations for future increase in traffic demand are taken care of. They are used in most large cities.

3. Travel patterns are determined by compiling a profile of ___________ and ___________ of all journeys made within the area.
a) Origin, destination
b) Mode, destination
c) Origin, speed
d) Mode, speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The origin and destination points are considered for travel patterns. It gives details about the place and exact pattern in which people move from place to place.
advertisement
advertisement

4. Which of the below is a commercial element in highway construction?
a) Traffic
b) Installation technique
c) Environmental aspects
d) Material
View Answer

Answer: c
Explanation: There are two elements in highway construction – technical and commercial. Technical elements include materials, their quality, traffic, installation techniques whereas commercial elements include environmental aspects, public concerns, legal aspects, political aspects, etc.

5. In India roads are classified into ________ based on location.
a) 6
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: They are national highways (NH), state highways (SH), major district road (MDRs), other district road (ODRs) and village road (VRs).
advertisement

6. The longest international highway is:
a) Pan-American highway
b) Trans-Canada highway
c) Karakoram highway
d) Australia highway 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Pan-American highway is nearly 25,000 kms long. It connects many countries in America. Trans-Canada is longest national highway. Karakoram is the highest international highway. Longest national highway circuit is Australia’s highway 1.

7. ___________ can provide a 3-5 dB reduction in tyre-pavement noise emissions.
a) Asphalt
b) Bituminous
c) Rubberised asphalt
d) Concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: Compared to other options, rubberised asphalt give a 3-5 dB reduction in the noise produced by tyre-pavement interaction.
advertisement

8. How many types of pavement surfaces are there?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: The 2 types are Portland cement concrete (PCC) and hot-mix asphalt (HMA). Weathering courses, base course is laid below these.

9. The design consideration of highways doesn’t include:
a) Settlement
b) Cross section
c) Level of service
d) Sight distance
View Answer

Answer: a
Explanation: To design foundation, settlement is an important parameter. For designing highways: the number of lanes, cross section, level of service, sight distance, alignment, lane width and so on are important considerations.
advertisement

10. A prime coat is low viscosity asphalt emulsion used to create bond between existing pavement and new asphalt overlay.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A tack coat is used to bond existing pavement surface to the new asphalt overlay. A prime coat is applied to base course prior to laying HMA course.

11. __________ is used in shaping the surface of sand-clay roads.
a) Hoes and rakes
b) Mattocks and bush hooks
c) Drag scraper
d) Plow
View Answer

Answer: a
Explanation: Mattocks and bush hooks are used for trimming surface. Drag scraper is used for scraping the road surface. Plow is used to expose the surface by overturning it.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter