Basic Civil Engineering Questions and Answers – Damp Proofing

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Damp Proofing”.

1. DPM stands for:
a) Damp Proof Material
b) Damp Proof Mix
c) Damp Proof Member
d) Damp Proof Membrane
View Answer

Answer: d
Explanation: DPM is a membrane material applied to prevent dampness. It can be used for a DPC (Damp Proof Course). An example is laying a polyethylene sheet under concrete slabs.
advertisement

2. If the soil is dry, DPC for ground floor consists of the layer of:
a) Metal
b) Coarse sand
c) Fine sand
d) Concrete
View Answer

Answer: b
Explanation: Coarse sand layer of about 75-100mm thickness is provided over the entire area under the floor. Over this, a layer of plain concrete with a ratio of 1:4:8 of 100mm thickness is laid.

3. Dampness spreads upwards from the ground only.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Dampness does spread from the ground upwards. In addition to this, dampness can also spread from roof downwards due to rain water.
advertisement
advertisement

4. At roof slab level over the DPC, __________ are provided.
a) Tiles
b) Concrete
c) P.C.C
d) Rubber sheet
View Answer

Answer: a
Explanation: Tiles are provided to reduce the dampness. The treatment of dampness at roof level involves treating parapet and roof slab. A PCC is provided on parapet, then DPC and then tiles on the roof slab.

5. DPC materials can be classified into:
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The materials can be classified into 3 categories. They are a flexible material, semi rigid materials and rigid materials.
advertisement

6. DPC materials should ideally be flexible, where differential thermal movements occur.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Although semi rigid and rigid materials can be used, flexible materials are the best. These do not tend to crack or puncture under differential thermal movements, between the material of roof and parapet.

7. Which of the below is an example of semi rigid DPC material?
a) Plastic sheeting
b) Cement concrete
c) Asphalt
d) Stone
View Answer

Answer: c
Explanation: Plastic sheeting is an example of a flexible material. Cement concrete and stone are examples of rigid materials.
advertisement

8. For DPC at plinth level, which grade of concrete is used?
a) M10
b) M20
c) M25
d) M15
View Answer

Answer: d
Explanation: Cement concrete is used to provide DPC at plinth level. 38-50mm thickness of M15 (1:2:4) cement concrete is provided and it serves the purpose under normal conditions.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter