Basic Civil Engineering Questions and Answers – Wastewater Management

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Wastewater Management”.

1. The term ‘Sullage’ refers to:
a) Fresh wastewater
b) Septic wastewater
c) Wastewater from kitchen, laundry
d) Toxic wastewater
View Answer

Answer: c
Explanation: The domestic wastewater generated from household laundry, preparation of food, cleaning of utensils and personal washing is called sullage.
advertisement

2. Wastewater can become septic by the loss of:
a) Dissolved oxygen content
b) Carbon content
c) Organic compounds
d) Water content
View Answer

Answer: a
Explanation: In conditions of warm weather, the dissolved oxygen content of the wastewater loses and it becomes septic. It has an offensive odour of hydrogen sulphide.

3. Which one of the below is not an attribute of drinking water?
a) Aesthetics
b) Economic
c) Safety
d) Source
View Answer

Answer: d
Explanation: Aesthetics refers that the water should be colourless, odourless and pleasing to taste. Safety means it should be free from any chemicals or pathogens. And it should be economic for everyone.
advertisement
advertisement

4. The extent of water treatment depends on how many factors?
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The extent of treatment depends on 2 factors- the quality of water (depends on the source) and the beneficial uses (high quality for domestic, production sector, low quality for housekeeping, a germ free for recreational and for agricultural purposes having low TDS, Na ratio, etc.).

5. One of the major objectives of water treatment plants is the removal of turbidity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Turbidity is the presence of solid particles in water. The removal of it removes the colour, taste, odour producing components and makes water pleasant and safe to drink.
advertisement

6. What is added to the water treatment tank to settle the colloidal particles?
a) Alum
b) Alum and lime
c) Lime
d) Potash
View Answer

Answer: b
Explanation: Chemicals like alum and lime are added to the raw water. Then a rapid mix is done to mix the chemicals with the water. After this, it goes into the coagulation unit, where the colloidal particles combine to form a flock.

7. Disinfection of water in our country is mainly done by ____________
a) Oxygenation
b) Hydration
c) Chlorination
d) Filtration
View Answer

Answer: c
Explanation: Disinfection is the most inexpensive way of killing the microorganisms present in the water. The water is chlorinated and some residual chlorine of 0.5mg/litre is left so that contamination in the distribution system is taken care of.
advertisement

8. Which minerals and in what form are present in ground water?
a) Fe & Mn in Ferrous and Manganous
b) Fe & Cu in Ferric and Cupric
c) Fe & Mn in Ferric and manganous
d) Cu & Mn in Cuprous and manganous
View Answer

Answer: a
Explanation: Both these are present in their reduced forms. If the ground water has more than the permissible amounts (Fe less than or equal to 0.3mg/litre and Mn≤ 0.05mg/ltr) then it should be treated.

9. How many types of wastewater treatment plants are there based on the type of wastewater?
a) 5
b) 4
c) 2
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 3 types- Sewage, Industrial and Agricultural.
advertisement

10. On how many conditions does the intervention of wastewater depend on?
a) 5
b) 7
c) 6
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The seven factors are ground conditions, ground water level, location and type of water source, topography, quantity and quality of wastewater produced, climatic, socio-cultural factors.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter