Basic Civil Engineering Questions and Answers – Painting

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Painting”.

1. In a white wash, after how many hours is dissolved gum added to the solution?
a) 24 hours
b) 12 hours
c) 6 hours
d) 1 hour
View Answer

Answer: a
Explanation: White wash is prepared from a fat lime. Fat lime is dissolved in a big drum and it is stirred well. Then, after 24 hours dissolved gum is added to the drum.
advertisement

2._________ are cheaper varieties of paint.
a) Colour wash
b) Pointing
c) Distempers
d) Acrylics
View Answer

Answer: c
Explanation: Distempers have chalk as a base, water as a carrier and emulsifying agents like glue or casein. To impart colour, pigments are added.

3. A paint normally consists of _________ components.
a) 3
b) 5
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: d
Explanation: The six components that comprise paint are base, vehicle, solvent, pigment, filler and drier. Out of these, the base, vehicle and solvent are the important ones.
advertisement
advertisement

4. _________ paint gets deteriorated when exposed to sun.
a) Asbestos
b) Bituminous
c) Oil
d) Aluminium
View Answer

Answer: b
Explanation: Bituminous paint is applied on to iron works under water. It is made by dissolving asphalt or bitumen in oil or petroleum. It has a characteristic black colour.

5. The appearance of glossy patches on the painted surface is called:
a) Flashing
b) Blooming
c) Running
d) Blistering
View Answer

Answer: a
Explanation: Flashing is a defect developed on the painted surface. It is identified as glossy patches on the surface. It is caused due to poor quality of paint or of workmanship.
advertisement

6. Which of the below is a pigment imparting brown colour?
a) Raw sienna
b) Soot
c) Burnt sienna
d) Ultramarine
View Answer

Answer: c
Explanation: Raw sienna imparts yellow colour to paint. To get black colour, soot is added. Blue colour can be obtained by adding ultramarine pigment.

7. The component filler in paint does the function of:
a) Absorbing oxygen
b) Reducing cost
c) Consistency
d) Smooth spreading
View Answer

Answer: b
Explanation: Fillers are added to reduce the cost of paint. Too much addition of it may weaken the paint. Commonly used ones are alumina, magnesia, barite, charcoal, etc.
advertisement

8. Saponification is a defect on the painted surface and it is identified by the appearance of:
a) Wrinkles
b) Dull patches
c) Bubbles
d) Soapy patches
View Answer

Answer: d
Explanation: Saponification leads to the appearance of soapy patches. It occurs due to the chemical reaction of alkalis. To avoid this, surface must be cleaned and paint should be kept away from strong alkalis.

9. Which of the below is not an example of a base?
a) White lead
b) Cobalt
c) Zinc oxide
d) Red lead
View Answer

Answer: b
Explanation: Cobalt is used as a drier. It absorbs oxygen from surroundings and hardens the paints. White lead, zinc oxide and red lead are all examples of a base. They have binding properties and form an opaque coat.
advertisement

10. Which paint contains polystyrene as a base?
a) Synthetic rubber
b) Enamel
c) Aluminium
d) Emulsion
View Answer

Answer: d
Explanation: Emulsion paint contains polystyrene and polyvinyl acetate as a base. They are durable and retain their colour for long. They dry within 15 minutes and hard dry within 2 hours.

11. Which defect occurs if a paint is applied excessively thick?
a) Grinning
b) Running
c) Wrinkling
d) Flaking
View Answer

Answer: c
Explanation: Grinning occurs when under coat and final coat are of different colours. The opacity is insufficient and background colour is visible. Running occurs if the surface is too smooth; paint run off from such parts. Flaking occurs due to poor adhesion, leading to peeling off of paint.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter