Basic Civil Engineering Questions and Answers – Properties and Uses of Aluminium

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Properties and Uses of Aluminium”.

1. Aluminium is commercially produced from:
a) Aluminium sulphate
b) Alum
c) Cryolite
d) Bauxite
View Answer

Answer: d
Explanation: Bauxite is the most commonly used ore of aluminium for production. It occurs as a weathering product of iron and silica.
advertisement

2. By which of the below process is Aluminium manufactured?
a) Bayer process
b) Ostwald process
c) Mayer process
d) Haber process
View Answer

Answer: a
Explanation: In the Bayer process, alumina in bauxite is dissolved in caustic soda solution and precipitated to obtain aluminium hydroxide and calcinated to form pure Al2O3.

3. Which is the most important and useful alloy of Aluminium?
a) Magnalium
b) Silumin
c) Duralumin
d) Magnox
View Answer

Answer: c
Explanation: Duralumin consists of 95% aluminium, 4% copper, 0.5% magnesium and 0.5% manganese. It is widely used in aircraft manufacturing due to its light weight and high strength.
advertisement
advertisement

4. Aluminium has a higher maintenance cost.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Aluminium has excellent corrosion resistance and can withstand weathering, hot and humid conditions also. Hence, maintenance cost required is less.

5. Which of the following is a property of aluminium?
a) Hard material
b) Brittle
c) Noise control
d) Magnetic
View Answer

Answer: c
Explanation: Aluminium is an excellent reflector of electromagnetic and sound waves. Therefore, it is less affected by external noise compared to other building materials.
advertisement

6. Aluminium appears greyish in colour in pure form.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Pure form of Aluminium is white in colour. Its colour can vary from grey to yellow or light green depending on the presence of impurities. Yellow colour is imparted by Iron trichloride (impurity).

7. Aluminium finds its application in:
a) Golf clubs
b) Dehydrating agents
c) Waste management
d) Cricket field
View Answer

Answer: a
Explanation: Compared to steel, aluminium is lightweight. Aluminium golf heads, shafts allow golfers to swing faster and increase the ball’s distance with each shot.
advertisement

8. What is the melting point of Aluminium?
a) 250oC
b) 658oC
c) 700oC
d) 470oC
View Answer

Answer: b
Explanation: The boiling point of aluminium is 2470oC. It is strong and can be widely used everywhere.

9. Recycled Aluminium is called:
a) Primary Aluminium
b) Green Aluminium
c) Secondary Aluminium
d) Subsequent Aluminium
View Answer

Answer: c
Explanation: Recycled Aluminium is called secondary aluminium and same properties of primary aluminium.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter