Basic Civil Engineering Questions and Answers – AutoCAD

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “AutoCAD”.

1. Which is the latest version of AutoCAD software?
a) 2016
b) 2017
c) 2018
d) 2019
View Answer

Answer: c
Explanation: AutoCAD 2018 is the latest version. It has improved save performance, improved 2D Graphics, 3D navigation performance, AutoCAD mobile app and updated DWG file format.
advertisement

2. Which key is used to obtain properties palette in AutoCAD?
a) Control+1
b) Control+2
c) Control+3
d) Control+4
View Answer

Answer: a
Explanation: Control+2 gives design centre palette, control+3 gives tools palette. Control+4 is not an option.

3. AutoCAD was first released in the year:
a) 1858
b) 1966
c) 1898
d) 1982
View Answer

Answer: d
Explanation: It was released in December 1982. It was a desktop app running on micro-computer with internal graphics controllers.
advertisement
advertisement

4. How many units are available in AutoCAD?
a) 4
b) 5
c) 7
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The units are architectural (feet & inches), decimals, engineering (inches), Fractional and scientific (10e form).

5. Which mode allows the user to draw 90o straight lines :
a) Osnap
b) Ortho
c) Linear
d) Polar tracking
View Answer

Answer: b
Explanation: Ortho mode can be activated using F8 Key. It enables user to draw straight lines (90o) by restricting the cursor to 90o only.
advertisement

6. To obtain parallel lines, concentric circles and parallel curves; _________ is used.
a) Array
b) Fillet
c) Copy
d) Offset
View Answer

Answer: d
Explanation: It can be activated by typing letter O. The offset distance and side is to be specified by the user.

7. The default grid spacing in both X and Y directions is:
a) 10
b) 20
c) 5
d) 15
View Answer

Answer: a
Explanation: The spacing in each grid is 10 in both direction. It can be altered by right clicking on the grid button at the bottom of the screen. A grid settings dialogue box will appear and changes can be made.
advertisement

8. How many workspaces are available in AutoCAD?
a) 2
b) 4
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three workspaces available to switch between in AutoCAD. These are drafting and annotation, 3D basics and 3D modelling.

9. Scale command can be accessed easily by typing:
a) SL
b) S
c) SC
d) C
View Answer

Answer: c
Explanation: Scale command is used to increase/decrease the size of an object. It can be accessed by typing SC. To increase scale, value greater than 1 is given. Values between 0 and 1 can be used to decrease scale.
advertisement

10. Which command is used to divide the object into segments having predefined length?
a) Divide
b) Chamfer
c) Trim
d) Measure
View Answer

Answer: d
Explanation: Measure command divides the object into segments of predefined length. Divide option divides object into n number of equal segments.

11. How many grip points does a circle have?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: A grip point appears as blue colour when an object is selected. Using these, an object can be modified. A circle has 5 trip points. One in centre, 4 at each quadrant.
Find the grip points of circle from the given diagram

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter