Basic Civil Engineering Questions and Answers –  Fine Aggregates

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fine Aggregates”.

1. Fine Aggregates should pass through which IS sieve?
a) 2.35mm
b) 45µ
c) 4.75mm
d) 75µ
View Answer

Answer: c
Explanation: 4.75mm IS sieve is the aggregate size deciding sieve. Anything retained on sieve is coarse aggregate and the ones that pass through sieve are fine aggregates.
advertisement

2. How many types of fine aggregates are there based on source?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: Three types are natural sand (river banks), crushed stone sand (hard stone) and crushed gravel sand (gravel).

3. What is the fineness modulus value of a fine sand?
a) <2.2
b) 2.2-2.6
c) <1
d) 1-2
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on the fineness of sand, there are very fine sand, fine sand, medium sand, coarse sand and very coarse sand. Fine sand has fineness modulus between 2.2-2.6.
advertisement
advertisement

4. M-Sand has ___________ type of particle shape.
a) Flaky
b) Round
c) Angular
d) Cubical
View Answer

Answer: d
Explanation: The stone is crushed to obtain M-Sand. The shape of the crushed stone is cubical and it has rounded edges.

5. Which of the below can be used as fine aggregates?
a) Lime
b) Splinters
c) Surkhi
d) Rice Husk
View Answer

Answer: c
Explanation: Surkhi consists of broken brick pieces. They can be ground to the size of fine aggregates.
advertisement

6. The specific gravity for sand is:
a) 2.6
b) 2.65
c) 2.8
d) 2.75
View Answer

Answer: a
Explanation: As per the results from specific gravity test in pycnometer, this specific gravity for sand is 2.6.

7. In the ratio 1:4:8, which number indicates the quantity of fine aggregates?
a) 1
b) 4
c) 8
d) None
View Answer

Answer: b
Explanation: For plain cement concrete (PCC), ratio 1:4:8 is usually used. The ratio is of cement: fine aggregates: coarse aggregates. Hence, 4 is the quantity of fine aggregates.
advertisement

8. PGBS stands for:
a) Perfectly Graded Blast furnace Slag
b) Pre-Grinded Blast furnace Slag
c) Poly Granule Blast furnace Slag
d) Processed Granulated Blast furnace Slag
View Answer

Answer: d
Explanation: It is obtained by processing the waste by-product from the iron industry. It is now being used as an alternative to river sand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter