Basic Civil Engineering Questions and Answers – Adhesives

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Adhesives”.

1. Which of the below adhesive is not attacked by water?
a) Starch glue
b) Albumin glue
c) Vegetable glue
d) Rubber glue
View Answer

Answer: b
Explanation: Albumin glue is better quality glue and is used for furniture. Starch glue and Vegetable glue is not water resistant.
advertisement

2. The process of applying an adhesive is:
a) Speedy
b) Slow
c) Costly
d) Cumbersome
View Answer

Answer: a
Explanation: Adhesive is used to join two surfaces, forming a strong bond between them. It is easy, economic and fast to apply.

3. Nitrocellulose glue is prepared from:
a) Pyridine
b) Benzene
c) Pyroxylin
d) Resin
View Answer

Answer: c
Explanation: Pyroxylin is a nitrated cellulose. It is derived by treating cellulose with a nitric acid. It produces films which adheres to a glass surface.
advertisement
advertisement

4. Which of the following glues is used to join light metals?
a) Metal glue
b) Cycle weld
c) Araldite glue
d) Special glue
View Answer

Answer: c
Explanation: Special glue is used to join metals in general. Cycle weld is used to join aluminium sheet and araldite glue is used to join light metals.

5. Epoxy adhesives are used in the manufacturing of:
a) Glass
b) Fabric
c) Plywood
d) Plastic
View Answer

Answer: c
Explanation: Epoxy adhesives can cure fast and bonds concrete surfaces as well. They can be used in automobile, aircraft and plywood manufacturing.
advertisement

6. Which IS code gives details about tile adhesives?
a) IS 14458
b) IS 15477
c) IS 15478
d) IS 14557
View Answer

Answer: b
Explanation: Adhesive specifications to be used when laying ceramic tiles and mosaics are given in IS 15477.

7. Which of the below glue can be made plastic again by re-heating?
a) Thermo-setting
b) Rubber glue
c) Animal protein glue
d) Thermo-plastic
View Answer

Answer: d
Explanation: Glue from synthetic resins can be either thermo-setting or thermo-plastic. The thermo-setting one is permanent in nature. Thermo-plastic glue can be reheated and made plastic again.
advertisement

8. Which glue can bond a metal to wood?
a) Contact cement
b) Super glue
c) PVC cement
d) Gorilla glue
View Answer

Answer: a
Explanation: First the metal is cleaned and filed using sand paper. It is done to make it rough for the adhesive to grip onto. Then adhesive is applied to both surfaces and pressed. Super glue is used for porcelain to porcelain; PVC cement for plastic to plastic and gorilla glue for wood to wet wood.

9. Gorilla glue is made up of:
a) Resin
b) Epoxy
c) Polyurethane
d) Animal protein
View Answer

Answer: c
Explanation: It is a type of polyurethane adhesive. It is 100% water proof, easily bonds glass, wood, stone, metal, concrete, etc. It is also temperature resistant and incredibly strong.
advertisement

10. The word adhesive has its origin from:
a) Greek Adhaerere
b) Latin Adherae
c) Greek Adherae
d) Latin Adhaerere
View Answer

Answer: d
Explanation: The Latin word Adhaerere means to stick on. French work adhésif and English word adhere further lead to the word adhesive.

11. Vegetable glue is used for:
a) Labelling
b) Joining glass
c) Plastic adhesion
d) Plywood manufacture
View Answer

Answer: a
Explanation: It is prepared from starch and natural gums. It can be used for preparing paperboard articles, labelling, etc.

12. Adhesive becomes strong immediately after its application.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Adhesive takes time to completely adhere to a surface and form films for bonding. It may take anywhere from minutes to hours to attain full strength.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter