Basic Civil Engineering Questions and Answers – Building Services

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Building Services”.

1. Desiccants are chemicals that:
a) Remove humidity
b) Add humidity
c) Add moisture
d) Remove moisture
View Answer

Answer: d
Explanation: Air-conditioning is one of the building services. It can be made based on desiccants, which are chemicals that remove moisture from the air.
advertisement

2. In a building, to provide ultimate comfort to occupants ________ can be used.
a) AC
b) HVAC
c) Ventilators
d) HAC
View Answer

Answer: b
Explanation: HVAC stands for heating ventilation and air-conditioning. This system is installed in buildings to give all the comforts to the occupants via a single unit.

3. Which IS codes gives details about elevators?
a) IS 27752
b) IS 38665
c) IS 14665
d) IS 27855
View Answer

Answer: c
Explanation: IS 14665 gives specifications for elevators. It gives the number, capacity of elevator depending upon floor area and a number of floors to be served.
advertisement
advertisement

4. The slope of a ramp should not be more than:
a) 1 in 35
b) 1 in 20
c) 1 in 15
d) 1 in 10
View Answer

Answer: c
Explanation: Ramps are provided in buildings to allow easy passage for elderly and physically challenged occupants. The slope should not be too steep, it should not be more than 1 in 15.

5. How many types of ventilation are there?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: The three types are natural (differential temperature of air), mechanical (fans), hybrid or mixed-mode ventilation (design of building).
advertisement

6. A fire detector cannot detect:
a) Radiation
b) Heat
c) Light
d) Smoke
View Answer

Answer: c
Explanation: A fire detector can detect the three characteristics of fire-radiation (flame), heat and smoke. It cannot detect the light produced by a fire.

7. When exposed to fire, concrete has very little strength left after:
a) 500oC
b) 300oC
c) 200oC
d) 600oC
View Answer

Answer: d
Explanation: Concrete decomposes when exposed to heat. Water evaporates, sand, gravel become molten lava like. Up to 200oC, no changes are noticed. At about 600oC, significant lossoccurs. At 800-1000oC, it completely gives in.
advertisement

8. While calculating the handling capacity of lift, the weight of a person is taken as 65kg.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Lifts can carry people from a range of just 4 to a good 20 number. To decide this, the weight of each person is to be considered. It is assumed as 68kg for one person.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter