Basic Civil Engineering Questions and Answers – IS Codes

«

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “IS Codes”.

1. How many groups are there in IS codes for Civil Engineering?
a) 41
b) 52
c) 62
d) 35
View Answer

Answer: a
Explanation: There are 41 groups or categories of IS codes available for Civil Engineering. Some of them include hardware, stone, ports and harbour, cement and concrete, fire safety, etc.
advertisement

2. The headquarters of the Bureau of Indian Standards (BIS) is at:
a) Hyderabad
b) Agra
c) Delhi
d) Kolkata
View Answer

Answer: c
Explanation: It is in Bahadur Shah Zafar Marg, Delhi. Regional office, branch offices and sales offices are also there.

3. IS 2062 gives specifications about:
a) High strength steel
b) High strength concrete
c) Concrete for general purpose
d) Steel for general purpose
View Answer

Answer: d
Explanation: IS 2062 gives the specifications for steel to be used for general purposes.

advertisement
advertisement

4. Which is the most important IS code for a Civil Engineer?
a) IS 567
b) IS 456
c) IS 455
d) IS 383
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 456 gives specifications about plain reinforcement concrete. For designing any concrete structure, this IS code is a must.

5. IS 2368 has how many parts?
a) 10
b) 7
c) 5
d) 9
View Answer

Answer: d
Explanation: IS 2368 gives specifications regarding aggregates and the methods of test performed on them. There are 9 parts in total, each deal with specific tests.
advertisement

6. Which IS code is used to refer details regarding measurement of building and civil
engineering works?
a) IS 1200
b) IS 2502
c) IS 1786
d) IS 800
View Answer

Answer: a
Explanation: They are a total of 28 parts in IS 1200. These cover all important information about measurements and deductions of building and civil engineering works.

7. IS 1893-2002 gives details on:
a) Seismic strengthening
b) Improving earthquake resistance
c) Earthquake resistance structures
d) Earthquake resistance design
View Answer

Answer: c
Explanation: IS 1893-2002 gives the criteria for earthquake resistance design of structures. It is the fifth revised edition.
advertisement

8. Which IS code gives specifications about dimensions for hot rolled steel structures?
a) IS 808-1979
b) IS 806-1968
c) IS 806-1969
d) IS 808-1989
View Answer

Answer: d
Explanation: IS 808-1989 gives guidelines on dimensioning of hot rolled steel beams, columns, channel and angle sections.

9. How many parts does IS code 875 contain?
a) 5
b) 6
c) 7
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: IS 875 has five parts which address the imposed, dead, wind, snow and special loads except earthquake that act on structures.
advertisement

10. Which IS code gives details regarding acid-resistant bricks?
a) IS 4832
b) IS 4860
c) IS 5766
d) IS 5318
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 4860-1968 gives specifications for acid-resistant bricks. IS 4832 deals with mortar, IS 5766 with laying burnt clay brick flooring and IS 5318 with laying flexible PVC sheets and tile flooring.

11. IS 712-1984 gives specifications for gypsum plaster boards.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 712-1984 gives specifications for building limes. IS 2095 is used to check for specifications for gypsum plaster boards.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter