Basic Civil Engineering Questions and Answers – RCC, PSC and Ferro-Cement

«
»

This set of Basic Civil Engineering online quiz focuses on “RCC, PSC and Ferro-Cement”.

1. R.C.C. can be classified into:
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: Reinforced cement concrete can be of two types. It can either be pre-cast or be casted in-situ.
advertisement

2. PSC stands for:
a) Post-Stressed Concrete
b) Post-Strained Concrete
c) Pre-Stressed Concrete
d) Pre-strained Concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: Pre-Stressed Concrete refers to the block of concrete which has been subjected to compression prior to supporting any loads.

3. __________ is used to construct very thin, hard and strong surface:
a) R.C.C.
b) PSC
c) PCC
d) Ferro-Cement
View Answer

Answer: d
Explanation: Ferro-Cement is a system that reinforces mortar with metal (steel, iron bars). It is used for the construction of relatively thin structure like hull of boat, shell roofs, etc.
advertisement
advertisement

4. The compression in PSC is done by _________ of high-strength tendons.
a) Compression
b) Tensioning
c) Shearing
d) Bending
View Answer

Answer: b
Explanation: Tendons can be a single wire, mesh, threaded bars made from high tensile steels. The pre-stressing is done by tensioning tendons.

5. In an R.C.C structure, the tension zone lies in the:
a) Top
b) Middle
c) Side
d) Bottom
View Answer

Answer: d
Explanation: In the R.C.C. structure, there is a neutral axis in the middle, where no compression and tension is there. Layers above it are subjected to compression and the ones below it is subjected to tension.
advertisement

6. R.C.C. was developed and first used by:
a) Joseph Monier
b) John Smeaton
c) Francois Coignet
d) Joseph Asphadin
View Answer

Answer: c
Explanation: Joseph Monier founded ferro-cement. John Smeaton is considered the father of Civil Engineering. Joseph Asphdin founded Portland cement. Francois Coignet was a French industrialist and the first to use iron-reinforced concrete.

7. Which of the below structure doesn’t require PSC?
a) Bridge
b) Arch
c) Dam
d) Silos
View Answer

Answer: b
Explanation: Arches don’t require PSC. They are not under so much compression and loading. All other structures carry heavy loads and hence will be efficient if PSC is used.
advertisement

8. How many methods of ferro cementing are there?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The three methods are armature system, closed mould system and integrated mould system.

9. In which beam tension capacity of steel is greater than combined compression capacity of steel and concrete?
a) Over-reinforced
b) Under-reinforced
c) Singly reinforced
d) Doubly reinforced
View Answer

Answer: a
Explanation: Over-reinforced beams have higher tension capacity. So, these beams fail by crushing of compression zone concrete, without any warning.
advertisement

10. In a PSC, the tensioning system may be classified into:
a) 3
b) 2
c) 5
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Tensioning can be mono-strand or multi-strand. In mono-strand, only one strand is tensioned at a time. In multi-strand, multiple strands are tensioned simultaneously.

11. Which of the below is not a property of ferro cement?
a) Impervious nature
b) Capacity to resist shock
c) No need of formwork
d) Strength per unit mass is low
View Answer

Answer: d
Explanation: The ferro cement has reinforcement provided in mortar. It has a strength per unit mass higher than R.C.C. It has better tension resisting property.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter