Basic Civil Engineering Questions and Answers – Types and Uses of Paints

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types and Uses of Paints”.

1. In how many layers is oil paint applied to a surface?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Three layers of varying compositions are applied. They are primers, undercoats and finishing coats.
advertisement

2. Emulsion Paints contain:
a) Nitro cotton
b) Zinc white
c) White lead
d) Polyvinyl acetate
View Answer

Answer: d
Explanation: Nitro cotton is an element contained in cellulose paints, zinc white and white lead are components of enamel paints.

3. Anticorrosive paint is ___________ in colour
a) Blue
b) White
c) Black
d) Yellow
View Answer

Answer: c
Explanation: It consists of pigments like chromium oxide, lead or zinc chrome. It is mixed with sand and added to the paint. These pigments make the paint blackish in colour.
advertisement
advertisement

4. In which of the below, it is not necessary to remove existing paint to apply a new one?
a) Aluminium paints
b) Cement paints
c) Oil paints
d) Enamel paints
View Answer

Answer: b
Explanation: They are suitable for painting fresh plasters having high alkalinity. They can be directly applied on existing paint, hence they are economic.

5. Synthetic rubber paints are prepared from:
a) Resin
b) Rubber
c) Synthetic fibres
d) Polyvinyl Chloride
View Answer

Answer: a
Explanation: Synthetic rubber paint is prepared from resins. These are chemically resistant and offer protection against heavy rain, sunlight.
advertisement

6. Cement paints require a smooth surface to be applied on.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Cement requires a rough surface for its application. It can adhere better onto rough surfaces than smoother ones.

7. What is used to make paints odourless to an extent?
a) Flat latex
b) Celluloid sheets
c) Acrylic compound
d) Plioway resins
View Answer

Answer: d
Explanation: These eliminate the odour present in alkyd, stain blocking primers. It also aims to reduce VOC content (volatile organic compound), which is harmful.
advertisement

8. Spray painting is used to:
a) Apply paint without touching surface
b) Apply large amount of paint
c) Reach high areas
d) Get textured paint
View Answer

Answer: a
Explanation: Spray painting delivers a small amount of paint and gives the surface a smooth finish. Rollers are used to reach high areas.

9. The open-time of paint can be extended by adding white spirit.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Open-time is the time interval, after the application of liquid paint, during which other paint can be applied to give artistic effect. White spirit, Dowanol can be used. These allow different layers of wet paints to mix together and give a textured appearance.
advertisement

10. Which of the below has a sheen and is highly washable?
a) Acrylic flat
b) Acrylic eggshell
c) Acrylic satin
d) Acrylic gloss
View Answer

Answer: c
Explanation: It has a satin finish. Compared to other types, it is more durable and washable.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter