Basic Civil Engineering Questions and Answers – Weirs

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Weirs”.

1. How many types of weirs are there based on the shape of the crest?
a) 6
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: b
Explanation: The four types are sharp-crested, broad-crested, narrow-crested and ogee-shaped weir.
advertisement

2. _________ weir comprises several designs into one structure.
a) All-in-one
b) Open
c) Mixed
d) Compound
View Answer

Answer: d
Explanation: Compound weirs are commonly seen in locations where a river has multiple users who may need to bypass the structure. Common design includes a broad-crested weir.

3. Triangular weir is also called:
a) Trigonometric
b) Ogee
c) V-notch
d) Isolated
View Answer

Answer: c
Explanation: Triangular weir is shaped like a reverse triangle that is the shape of V. Hence, it is also called V-notch weir. These can be used to measure discharge over small flows with greater accuracy.
advertisement
advertisement

4. Head loss will be small in case of:
a) Ogee shaped
b) Broad crested
c) Sharp crested
d) Narrow crested
View Answer

Answer: b
Explanation: Broad crested weirs are constructed in rectangular shape only and are suitable for larger flows. Hence, head loss is less.

5. In trapezoidal weir, sides are inclined outward with a slope of:
a) 1:4
b) 1:5
c) 1:6
d) 1:3
View Answer

Answer: a
Explanation: In trapezoidal weir, the sides are sloping outward at a specific inclination of 1:4 (horizontal: vertical). It is a modification of rectangular weir with slightly higher capacity.
advertisement

6. Weirs are normally used to calculate:
a) Volume
b) Head loss
c) Discharge
d) Velocity
View Answer

Answer: c
Explanation: Discharge or flow rate is measured and calculated by analysing a weir. It is given by Q=CLHn, where C is flow coefficient, L is width of crest, H is height of head, n is different for different structures.

7. ________ is the standard shape of a weir.
a) Rectangular
b) Triangular
c) Square
d) Trapezoidal
View Answer

Answer: a
Explanation: Rectangular is the standard shape of a weir. Triangular and trapezoidal weirs are modifications of it. They are generally suitable for larger flowing channels.
advertisement

8. Cippoletti weir has ___________ slope:
a) Different
b) Proportionate
c) Disproportionate
d) Equal
View Answer

Answer: d
Explanation: Cippoletti weir is a special case of a trapezoidal weir. In this, the side slope on either sides are equal. So, trapezoid can be divided into rectangular and triangular portion and hence analysed easily.

9. The overflowing sheet of water is called:
a) Head
b) Nappe
c) Upstream
d) Crest
View Answer

Answer: b
Explanation: Nappe represents the overflowing sheet of water. If it discharges into air, it is free discharge. If discharge is partly under water, it is submerged/drowned discharge.
advertisement

10. For a discharge of triangular weirs with notch angle __________ the formula is 0.685 h2.45.
a) 90o
b) 60o
c) 30o
d) 45o
View Answer

Answer: c
Explanation: For 30o angle, the formula is 0.685 h2.45. For 60o angle, it is 1.45 h2.47 and for 90o angle, it is 2.49 h2.48.

11. Which of the below is suitable for soft sandy foundation?
a) Dry stone slope weir
b) Vertical drop weir
c) Parabolic weir
d) Masonry slope weir
View Answer

Answer: d
Explanation: Masonry or concrete slope weir is the one suitable for soft sandy foundation. It is used where difference in weir crest and downstream river is limited to 3m.

12. Weirs can be used to power water wheels and power sawmills.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Mill ponds are created by a weir. It impounds water and then it flows over the structure. The energy created by this change in height of the water is used to power watermills and sawmills.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter