Basic Civil Engineering Questions and Answers –  Basic Surveying Terms

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Basic Surveying Terms”.

1. How many types of bench mark are there?
a) 3
b) 2
c) 5
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Bench mark is an object bearing a marked point whose elevation above or below a datum is known. The 2 types are the temporary and permanent bench mark.
advertisement

2. The difference between magnetic north and geographic north is:
a) Dip
b) Strike
c) Declination
d) Bearing
View Answer

Answer: c
Explanation: Declination is determined using the compass. The error is calculated and the necessary addition or deduction is carried out.

3. In the triangulation method, the whole area is divided into:
a) Scale triangles
b) Triangles
c) Obtuse triangles
d) Well-conditioned triangles
View Answer

Answer: d
Explanation: Well-conditioned triangles are those triangles with an angle less than or equal to 60o. The plot is divided into such triangles, as it is the easiest figure that can be plotted and analysed.
advertisement
advertisement

4. A stone that marks boundary is called:
a) Merestone
b) Milestone
c) Metestone
d) Linestone
View Answer

Answer: a
Explanation: If a stone is used to mark a boundary, it is called Merestone. If a tree is on the property line, it is called a Line tree.

5. Which of the below is not a classification of surveying?
a) Marine
b) Basement
c) Astronomical
d) Land
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on place of survey, the classification includes land, marine and astronomical categories. Basement refers to underground, no survey is performed there.
advertisement

6. EDM stands for:
a) Errorless Distance Measurement
b) Electronic Direct Measurement
c) Electronic Distance Measurement
d) Errorless Direct Measurement
View Answer

Answer: c
Explanation: To locate points, measure angles, distance and perform other surveying operations, an EDM can be used. It gives all the details with a click of button. Total station is an example of EDM.

7. Plane and geodetic surveying are classifications of surveying based on:
a) Methodology
b) Earth’s curvature
c) Object of survey
d) Instrument
View Answer

Answer: b
Explanation: Based on Earth’s curvature to be considered or not while surveying, plane and geodetic surveying are there. Earth’s curvature is considered in geodetic and not considered in plane surveying.
advertisement

8. _________ errors are small unavoidable fluctuation.
a) Random
b) Gross
c) Systematic
d) Mistake
View Answer

Answer: a
Explanation: Those errors which are made while performing survey are called gross errors. These can accumulate and finally lead to re-doing the whole procedure. Systematic error follows a consistent pattern.

9. Plan is a small-scale representation of a large area.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Map is a small-scale representation of a large area. Plan is a large-scale representation of a small area.
advertisement

10. Which of the below is not a means of linear surveying methods?
a) Theodolite
b) EDM
c) Tape
d) Chain
View Answer

Answer: a
Explanation: Theodolite is an instrument used to measure angular readings. It is used in angular surveying. All other options are used to take linear measurements.

11. The term Gore is used to indicate:
a) Rectangular land
b) Perimeter of a land
c) Thin triangular land
d) A measure of distance
View Answer

Answer: c
Explanation: Gore is a thin triangular piece of land. Metes and bounds are used to describe the perimeter of the parcel of land. Mete is a measurement of distance.

12. An acre is equal to 107,639 square feet.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: An acre is equal to 43,560 square feet. A hectare is equal to 2.471 acres or 107,639 square feet.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter