Basic Civil Engineering Questions and Answers – Equipments Used in Levelling

«
»

This set of Basic Civil Engineering Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Equipments Used in Levelling”.

1. How many chief types of levels are used in levelling?
a) 6
b) 3
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 4 chief types of levels used. They are Dumpy level, Wye Level, Reversible level and Tilting level.
advertisement

2. A levelling staff is used to establish:
a) Horizontal line of sight
b) Vertical line of sight
c) Location of points
d) Distance of points
View Answer

Answer: a
Explanation: A levelling staff is a straight rectangular rod, with graduations, zero starting from foot of staff. It is placed at the required point and horizontal line of sight from a level is made.

3. Dumpy level was originally designed by:
a) Fennel
b) Heerbrugg
c) Stanley
d) Gravatt
View Answer

Answer: d
Explanation: Gravatt designed the Dumpy level; which consists of a telescope secured in two collars fixed by adjusting screws.
advertisement
advertisement

4. How many categories of levelling staff are there?
a) 4
b) 2
c) 3
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: There are 2 categories – self reading staff and target staff. Self-reading staff can be directly read from the instrument through the telescope. Target staff consists of moving target against which reading is to be taken.

5. Which of the below is used to make a line of sight horizontally in a level?
a) Foot screws
b) Levelling head
c) Telescope
d) Tangent screws
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a tube and bubble is enclosed in it. Using 3 foot screws, the bubble is centralised. Once it is stable, the level is said to have maintained a horizontal line of sight.
advertisement

6. A digital level reads a:
a) Target staff
b) Barcoded staff
c) Digital staff
d) Telescopic staff
View Answer

Answer: b
Explanation: Digital level is an electronic level. It is set up on a tripod and it reads a barcoded staff. All the details are fed into the memory of level and can be retrieved on a computer.

7. Which of the below cannot be used to measure vertical heights?
a) Self level
b) Aneroid barometer
c) Transit
d) Hypsometer
View Answer

Answer: c
Explanation: Vertical measurement can be approximately taken using barometer and hypsometer. These determine pressure difference at 2 elevations and results can be concluded from these.
advertisement

8. How many types of self-reading staff are available?
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 3 types of self-reading staff. They are solid, folding and telescopic staff.

9. Which of the below is not common in all levelling equipment?
a) Telescope
b) Level vials
c) Level rods
d) Tilting screws
View Answer

Answer: d
Explanation: Tilting screw is found only in the tilting level. Using this, one can tilt the telescope to the required angle, keeping the vertical axis.
advertisement

10. Level vials can be of ____________ types.
a) 4
b) 3
c) 5
d) 2
View Answer

Answer: d
Explanation: Level vials contain a bubble, which is to be centralised to obtain a horizontal line of sight. It may be of bulls-eye type (circular shaped) or vial type (tube shaped).

11. Abney level is a type of hand level.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Hand level is a hand held instrument. Abney level is one of these. It includes a clinometer to measure vertical angles.

12. For accurate levelling __________ is attached inside telescope in an automatic level.
a) Alinometer
b) Compensator
c) Cross hairs
d) Double lens
View Answer

Answer: b
Explanation: Compensator is also called stabilizer. It consists of 2 fixed prisms and it creates an optical path between eye piece and objective. It results in exact positioning of the line of sight due to gravity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter