Basic Civil Engineering Questions and Answers – Port and Harbour Engineering

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Port and Harbour Engineering”.

1. Every port is a harbour.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Harbour is an enclosed area where there is storage, refuelling, loading and unloading of cargo facilities. A port is a harbour which provides all facilities for the transfer of cargo as well as passengers. So, all the ports are harbours.
advertisement

2. How many components does a harbour comprise of?
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: b
Explanation: The various components of a harbour are entrance channel, break water, turning basin, shelter basin, pier, wharf, quay, dry dock, wet dock and jetty.

3. The entrance channel ranges from:
a) 100-160m
b) 100-500m
c) 0-400m
d) 100-260m
View Answer

Answer: d
Explanation: The ships enter the harbour from a wide water area, which is called an entrance channel. The width is 100m for a small harbour, 100-160m for medium and 160-260 for large harbour.
advertisement
advertisement

4. The solid parallel platform in a harbour with berthing facility on one side only is:
a) Pier
b) Quay
c) Wharf
d) Jetty
View Answer

Answer: c
Explanation: A pier is the platform parallel to the shore with berthing possible on both sides, a quay provides berthing on one side and retains earth on other side. A jetty is a platform that is perpendicular to shoreline.

5. ____________ is a type of utility based harbour.
a) River harbour
b) Artificial harbour
c) Commercial harbour
d) Canal harbour
View Answer

Answer: c
Explanation: The commercial harbour provides facilities for loading/unloading of cargo. An artificial harbour is based on the protection needed. (Manmade to protect from storms/waves). River and canal harbours are based on the location of these.
advertisement

6. The open type of wharves are made of:
a) Timber
b) R.C.C.
c) Timber, R.C.C. or both
d) Earth or rock fill
View Answer

Answer: c
Explanation: These have high level decks which are supported by piles and are made of timber, R.C.C or both together. Sometimes stressed slab or beam is also used. The solid type wharves are made of earth or rock fill with the bottom made of structures like steel pile cells.

7. The marine structure located alongside or at the entrance of a pier or a wharf is:
a) Pier heads
b) Dolphins
c) Breakwater
d) Fenders
View Answer

Answer: b
Explanation: These structures provide mooring facilities for ships, absorb impact force and shorten the length of a pier or a wharf.
advertisement

8. The ferry designs are dependent on:
a) Aesthetics
b) Length of route
c) Country where it is used
d) Weather conditions
View Answer

Answer: b
Explanation: The ferry designs depend on factors like passenger capacity, speed, water conditions and length of route; ex- a double ended ferry used in States Island, Washington, which has interchangeable sterns & bows to shuttle the route without turning around.

9. The alignment of breakwater should be:
a) Horizontal
b) Straight
c) Perpendicular
d) Diagonal
View Answer

Answer: b
Explanation: Breakwater is a protection barrier constructed to protect the harbour from the effect of sea waves. Its alignment should be straight with an intersection angle within 60o & sometimes curved in the open sea to reduce the effect of waves.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter