Basic Civil Engineering Questions and Answers – Seasoning of Timber

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seasoning of Timber”.

1. Seasoning of timber is the process of:
a) Burning timber
b) Adding preservatives
c) Removing water
d) Adding glaze
View Answer

Answer: c
Explanation: Tree when felled contains sap and high moisture content. To use it for engineering purpose, it has to be dried. The process of drying timber to remove water is called seasoning.
advertisement

2. Which of the below changes do not occur after seasoning?
a) Increase durability
b) Decrease stiffness
c) Workable timber
d) Reduction in weight
View Answer

Answer: b
Explanation: Seasoning increases the stiffness of timber. It takes away sap and moisture content and imparts stiffness to timber.

3. Kiln seasoning gives stronger timber.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Natural seasoning is the one that gives stronger timber. Kiln seasoning results in weaker, lighter timber.
advertisement
advertisement

4. How much time does natural seasoning takes for timber to be properly seasoned?
a) 1-4 years
b) 6-12 months
c) 5-10 months
d) 5-7 years
View Answer

Answer: a
Explanation: Natural seasoning is a very slow process, as timber is stacked and blowing natural wind seasons it. It may take anywhere from 1-4 years for obtaining properly seasoned timber.

5. Which of the below is a disadvantage of air seasoning?
a) Power requirement
b) Skilled supervision
c) Elaborate equipment
d) Uniformity of seasoning
View Answer

Answer: d
Explanation: Air or natural seasoning does not require power, skilled supervision and elaborate equipment. These are all advantage of air seasoning. It might not give uniformly seasoned timber.
advertisement

6. How many methods of artificial seasoning are there?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 8
View Answer

Answer: c
Explanation: The 5 types are water seasoning, boiling, chemical seasoning, electrical seasoning and kiln seasoning.

7. Which method leaves the timber brittle after seasoning?
a) Water seasoning
b) Kiln seasoning
c) Electric seasoning
d) Boiling
View Answer

Answer: a
Explanation: Timber pieces are totally immersed in running water for 2-4 weeks. The sap, organic matter is carried away by water in water seasoning. It renders the timber brittle.
advertisement

8. Which of the below chemicals is not used in chemical seasoning?
a) Sodium chloride
b) Urea
c) Sodium hypochlorite
d) Sodium nitrate
View Answer

Answer: c
Explanation: Chemicals used are dehydrating agents. Timber is immersed in such salt solutions and allowed to reduce water content. Sodium hypochlorite is a disinfectant.

9. Which is the most rapid and effective method of seasoning?
a) Chemical seasoning
b) Electric seasoning
c) Kiln seasoning
d) Natural seasoning
View Answer

Answer: b
Explanation: Electric seasoning involves passing high electricity through timber. Since it is a bad conductor of electricity, it gets heated up. It results in rapid seasoning and it is effective as it provides uniform seasoning.
advertisement

10. In kiln seasoning, the temperature of air inside chamber and humidity is high.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Seasoning starts at low temperature and high humidity. As it proceeds, conditions are gradually altered. At the end, in the chamber, temperature is high and the humidity is low.

11. For how long is timber boiled in water in the seasoning method of boiling?
a) 3-4 hours
b) 1-2 hours
c) 5-6 hours
d) 10-12 hours
View Answer

Answer: a
Explanation: Timber is immersed in water and allowed to boil for 3-4 hours. Then it is taken into shed and dried very slowly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter