Basic Civil Engineering Questions and Answers – Computer-Aided Design

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Computer-Aided Design”.

1. The computer-aided design (CAD) hardware doesn’t include.
a) Graphic display terminals
b) Computer
c) Computer programmes
d) Keyboard
View Answer

Answer: c
Explanation: CAD has both hardware and software components. The hardware components are Graphic display terminals, Computer and Keyboard. The software components include all computer programmes that implement computer graphics.
advertisement

2. How many types of CAD are there?
a) 6
b) 4
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: d
Explanation: The five types are 2D CAD (flat drawings of product), 2.5D CAD (Prismatic models), 3D CAD (3D objects), 3D wireframe and surface modelling (skeleton like inner structure) and solid modelling (solid geometry).

3. Modem CAD systems are based on:
a) ICG
b) GCI
c) GIF
d) IFG
View Answer

Answer: a
Explanation: ICG is interactive computer graphics. It denotes a user-oriented system in which computer is used to create, transform and display data in pictorial or symbolic forms.
advertisement
advertisement

4. The computer communicates with the user via:
a) CPU
b) CRT
c) Graphics
d) Display button
View Answer

Answer: b
Explanation: Cathode Ray Tube (CRT) screen gives the user the design created as an image. It is done by entering commands to get specific functions performed.

5. The process of designing consists of __________ identifiable steps.
a) 8
b) 5
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: d
Explanation: The six steps are recognition of need, the definition of a problem, synthesis, analysis & optimization, evaluation and presentation.
advertisement

6. Implementing CAD improves communications.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The use of CAD system provides the better understanding of engineering drawings by standardising them. It has fewer errors, proper documentation and greater legibility.

7. The functionality areas of CAD application can be grouped into __________ categories.
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: The four categories are geometric modelling, engineering analysis, design review and evaluation and automated drafting.
advertisement

8. The colour on CRT screen is obtained by the combination of:
a) Red, yellow, blue
b) Red, green, blue
c) Green, black, yellow
d) Red, black, yellow
View Answer

Answer: b
Explanation: The three primary colour red, green and blue are combined to produce variety of colours. Colour CRT uses electron beams of these triad colours on phosphor screen to display objects.

9. Who formulated the six ground rules to be considered in designing graphics software?
a) Newman and Sproull
b) Schaffer G
c) Fitzgerald W
d) Krouse and Lerro
View Answer

Answer: a
Explanation: They gave six ground rules which were simplicity, consistency, completeness, robustness, performance and economy.
advertisement

10. The input devices in CAD can be divided into:
a) 2
b) 5
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: The input devices can be divided into three general categories. These are cursor control devices (direct keys on keyboard, joysticks, tracker ball, etc.), digitizers (large smooth board with an electronic tracking device) and alphanumeric and other keyboard terminals.

11. The typical ICG system consists of software component.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: It consists of both hardware and software. Hardware includes CPU, workstations and peripheral devices. Software consists of computer programmes required to implement graphics.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter