Basic Civil Engineering Questions and Answers – Types of Structures

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Structures”.

1. Pyramid is a type of ___________ structure.
a) Triangulated
b) Massive
c) Pneumatic
d) Framed
View Answer

Answer: b
Explanation: Massive or lintelled structure is built with a large amount of materials. It can take up compression efficiently and has very few spaces.

advertisement

2. Pneumatic structure contains:
a) Metal
b) Water
c) Wood
d) Compressed air
View Answer

Answer: d
Explanation: Compressed air is filled inside a pneumatic structure. It is light and can be deflated and dismantled easily. It is used in fun, activity area for kids.

3. Vault is an architectural term for:
a) Cable
b) Bridges
c) Arch
d) Dam
View Answer

Answer: c
Explanation: Vault is an arched form used to provide high ceiling spaces. There can be barrel vault or continuous vaults.
advertisement
advertisement

4. How many types of frame structures are there?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: The 2 main types are rigid frame structure and braced frame structure. Both of these are further sub-divided into two.

5. Which of the below is a disadvantage of frame structure?
a) Ease of construction
b) Economy
c) Speed of construction
d) Span length
View Answer

Answer: d
Explanation: Span length is usually restricted to 40ft when normal R.C.C. is used. Spans greater than this can cause lateral deflections.
advertisement

6. In frame structure, what transfers the load to columns?
a) Foundation
b) Beams
c) Slabs
d) Roofs
View Answer

Answer: b
Explanation: The load bearing action in a framed structure is as follows- slab to a beam, beam to column, column to foundation.

7. In a truss structure, _________ bear tension.
a) Joints
b) Base
c) Bottom chords
d) Top chords
View Answer

Answer: c
Explanation: The bottom beams are called bottom chords and are capable of bearing tension. The top chords bear compression.
advertisement

8. The figure below represents a:
Warren truss diagram
a) Warren truss
b) Pratt truss
c) King post truss
d) Lattice truss
View Answer

Answer: a
Explanation: Warren truss consists of series of equilateral triangles, alternating up and down as shown in the figure.

9. Shell structure does not have any:
a) Bending moment
b) Shear stress
c) Tensile stress
d) Compressive stress
View Answer

Answer: a
Explanation: It is a thin structure. It resists and transfers loads within its minimal thickness. Loads applied to it are carried to ground by tensile, shear and compressive forces.
advertisement

10. ___________ structure is a space truss geometry inspired.
a) Quadric
b) Quadron
c) Quadror
d) Quadrangle
View Answer

Answer: c
Explanation: This structure uses 4 identical L-shaped pieces which results in a trestle structure and allows flexible and versatile design. It allows for rapid assembly. It can be used as road barriers, interior column, interior partitions, etc.

11. Triangulated structure is used for:
a) Wall
b) Bridges
c) Arch
d) High rise buildings
View Answer

Answer: b
Explanation: Triangulated structure is also referred to as truss. It is widely used in roofing. It is also employed in bridges.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter