Basic Civil Engineering Questions and Answers – Methods of Levelling

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Methods of Levelling”.

1. How many methods are used in levelling?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: b
Explanation: The 2 methods are the height of instrument method and rise and fall method. These are used to evaluate heights of various points.
advertisement

2. How many types of levelling are there?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 5
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 4 ways to perform levelling. They are direct levelling, trigonometric levelling, barometric levelling and stadia levelling.

3. Trigonometric levelling is also called:
a) Indirect levelling
b) Differential levelling
c) Fly levelling
d) Profile levelling
View Answer

Answer: a
Explanation: In trigonometric levelling, the horizontal distance and vertical angle are measured from the station to the object. It uses trigonometric relations to compute the vertical height of a point.
advertisement
advertisement

4. In _________ levelling, the first and last point are at a far distance.
a) Fly
b) Differential
c) Profile
d) Reciprocal
View Answer

Answer: b
Explanation: In differential levelling, a number of inter-stations are located and then the instrument is shifted to each station and the elevation is observed.

5. Stadia levelling is a modified form of:
a) Fly levelling
b) Differential levelling
c) Simple levelling
d) Trigonometric levelling
View Answer

Answer: d
Explanation: Tacheometer principle is used to determine the elevation of points. Line of sight is inclined and it is more suitable for surveying in hilly terrains.
advertisement

6. The last reading taken from the instrument is called:
a) End sight
b) Free sight
c) Fore sight
d) Back sight
View Answer

Answer: c
Explanation: Fore sight (FS) is noted as last reading and back sight (BS) is noted as first reading taken from the instrument. Any intermediate points are noted down as intermediate sight (IS).

7. Reciprocal levelling is used when,
a) Flat terrain
b) Obstacles are there
c) BM not visible
d) Highway construction
View Answer

Answer: b
Explanation: If the points to surveyed lie on opposite banks of a river, reciprocal levelling can be used. It is done from both sides to eliminate chances of error.
advertisement

8. In a hilly terrain, staff reading is more at:
a) Lower point
b) Higher point
c) First point
d) Last point
View Answer

Answer: a
Explanation: In hilly terrain, the lowest point will give the highest staff reading. It is at a lower level compared to others and hence has more height.

9. Which is the arithmetic check for the height of instrument method?
a) ∑FS + ∑BS = First RL + Last [email protected]
b) ∑BS – ∑FS = Last RL – First [email protected]
c) ∑FS + ∑BS = Last RL + First [email protected]
d) ∑BS – ∑FS = First RL – Last [email protected]
View Answer

Answer: b
Explanation: To check if the readings are written properly, an arithmetic check is done. The sum of back sight (BS) and Fore sight (FS) are subtracted. It should be equal to the difference of the last and first reduced level (RL).
advertisement

10. Which instrument is used in trigonometric levelling?
a) Wye level
b) Compass
c) Theodolite
d) Dumpy level
View Answer

Answer: c
Explanation: Trigonometric levelling involves measurements that are angular and hence requires an angle measuring instrument, like theodolite.

11. In levelling, error due to earth’s curvature is to be corrected using:
a) Cc=0.0673D2
b) Cc=0.0112D2
c) Cc=0.0136D2
d) Cc=0.0785D2
View Answer

Answer: d
Explanation: Correction for earth’s curvature and refraction is to be applied. Cc is given by 0.0785D2. Combined correction Cc – Cr is given by 0.0673D2.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter