Basic Civil Engineering Questions and Answers – Characteristics and Ingredients of Paint

«
»

This set of Basic Civil Engineering MCQs focuses on “Characteristics and Ingredients of Paint”.

1. What is a vehicle in paint used for?
a) To obscure surface
b) To adhere to surface
c) To provide shine to surface
d) To reduce crack on surface
View Answer

Answer: b
Explanation: Paint consists of two ingredients-a base and a vehicle. Base helps to obscure the surface. A vehicle allows even spreading, binding and adhering to surface.
advertisement

2. Paint should provide resistance to:
a) Corrosion
b) Sound
c) Heat
d) Warping
View Answer

Answer: a
Explanation: Paint should resist corrosion and protect the surface over which it is applied.

3. The base in a paint does not serve the function of:
a) Durability
b) Hard and elastic
c) Protection against UV rays
d) Catalyst
View Answer

Answer: d
Explanation: There are certain components called driers in the paint. They act as catalysts.
advertisement
advertisement

4. Which of the below is the most commonly used base?
a) Red lead
b) Zinc white
c) White lead
d) Oxide of iron
View Answer

Answer: c
Explanation: White lead possess good bulk, it is dense, permanent and water proof. It is a carbonate of lead and forms the base in lead paints.

5. Lithophone is a base widely used for exterior works.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Lithophone changes colour when exposed to day light. Hence, it is used for interior works of inferior quality.
advertisement

6. How does drier act as a catalyst?
a) Releasing oxygen
b) Releasing water
c) Absorbing oxygen
d) Absorbing water
View Answer

Answer: c
Explanation: Drier accelerates the rate of drying of paint film. It absorbs oxygen from the atmosphere and transfers it to a vehicle, which in turn hardens.

7. Which of the below vehicles are used for ordinary work?
a) Nut oil
b) Poppy oil
c) Stand oil
d) Linseed oil
View Answer

Answer: a
Explanation: Nut oil is colourless and it dries rapidly. It is cheap as it is prepared from ordinary walnuts. Hence, these are used for ordinary works.
advertisement

8. When should drier be added to the paint?
a) 12 hours before paint is used
b) Immediately after opening it
c) 1 hour before paint is used
d) When paint is ready to use
View Answer

Answer: d
Explanation: Driers when added to paint, will start doing their action as a catalyst immediately. This will lead to hardening of paint, decreasing workability.

9. ________ Oil is thicker and darker than raw oil, which is used as vehicle?
a) Double boiled linseed oil
b) Boiled linseed oil
c) Pale boiled linseed oil
d) Linseed oil
View Answer

Answer: b
Explanation: Raw linseed oil is thin and pale. It requires more time to dry. Boiled linseed oil is thicker and darker than raw oil and dries quickly.
advertisement

10. Which of the below is a characteristic of an ideal paint?
a) Health of the worker is unaffected
b) Costly
c) Pleasant smell
d) Dries rapidly
View Answer

Answer: a
Explanation: The person applying the paint should be safeguarded from any toxic or harmful ingredients. The paint should economic, the smell is typically bit pungent. Paint should dry at a reasonable time, not slowly or rapidly.

11. _________ base is generally used for priming coat to new wood work?
a) Antimony white
b) Titanium dioxide
c) Aluminium powder
d) Red lead
View Answer

Answer: c
Explanation: Aluminium powder forms bulk of aluminium paints. It prevents warping and cracking of wood when applied to a new wood work.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice MCQs on all areas of Basic Civil Engineering , here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter