Basic Civil Engineering Questions and Answers – Disaster Management and Planning

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Disaster Management and Planning”.

1. Disasters can be broadly termed as __________ types.
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3
View Answer

Answer: a
Explanation: Disasters can be accidental or intentional. Accidental disasters include natural disasters like tsunamis, hurricanes, floods, etc. Intentional are man-made disasters like, terrorism, bombing, etc.
advertisement

2. The annual flood peaks in India are recorded in months of:
a) June, July
b) July, August
c) July, September
d) August, September
View Answer

Answer: d
Explanation: Floods can occur during any part of the monsoon season. But, typically during months of August and September, flood peaks are recorded. On large rivers, it ranges between 60,000 and 80,000 m3/s.

3. Uttarakhand lies in zone ___________ of Earthquake prone areas.
a) 5
b) 3
c) 4
d) 2
View Answer

Answer: c
Explanation: There are five zones of earthquake. Zone 5 covers areas with the highest risk (intensity of MSK 1x or greater). Zone 4 covers areas liable to MSK VIII, Zone 3 to MSK VII, Zone 2 to MSK VI or less. Zone 1 area is not there in India.
advertisement
advertisement

4. To measure flood variability, __________ is used widely.
a) FFMI
b) FI
c) FMI
d) FFI
View Answer

Answer: a
Explanation: FFMI stands for Flash Flood Magnitude Index. It is the standard deviation of logarithms to the base of 10 of annual maximum series.

5. Disaster management deals with situation that occurs after the disaster.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Disaster management is a broad term and it deals with a situation prior to, during and after the occurrence of a disaster.
advertisement

6. How many elements of disaster management are there?
a) 8
b) 7
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: d
Explanation: There are six distinct sets of activities. These include risk management, loss management, control of events, equity of assistance, resource management and impact reduction.

7. Which of the below is an example of slow-onset disaster?
a) Earthquake
b) Tsunami
c) Cyclone
d) Draught
View Answer

Answer: d
Explanation: Disasters can also be classified as rapid-onset and slow-onset. It is based on how long they last. Rapid-onset disasters are Earthquake, Tsunami and Cyclone.
advertisement

8. How many phases of disaster response are there?
a) 5
b) 4
c) 3
d) 2
View Answer

Answer: a
Explanation: These are the preparatory phase, warning phase, emergency phase, rehabilitation phase and reconstruction phase.

9. The first step in preparedness planning is:
a) Analysis of data collected
b) Determination of objectives
c) Development of implementing device
d) Determination of strategy
View Answer

Answer: b
Explanation: There are six steps in preparedness planning for emergency response. The first step is to determine the objectives to be met within each affected sector.
advertisement

10. Tsunami detectors are placed in sea at ____________ kms from shore.
a) 25
b) 100
c) 50
d) 85
View Answer

Answer: c
Explanation: Coastal tidal gauges can detect tsunami closer to shore. It is placed at 50kms in the sea from shore. They are linked to land by submarine cables and give warning in time.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter