Basic Civil Engineering Questions and Answers – Roof Types

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Roof Types”.

1. Roof may be broadly classified into:
a) 2
b) 3
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: b
Explanation: The three types are sloping roofs, flat roofs and shell roofs. They can be used according to the place of construction and requirements.
advertisement

2. The lowest edge of the sloping surface of roof is called:
a) Ridge
b) Rafters
c) Pitch
d) Eves
View Answer

Answer: d
Explanation: Ridge is the apex line of a sloping roof. Rafters are wooden members extending from ridge to eves. Pitch is the inclination of the sloping roof to horizontal.

3. _________ Roof has four sloping sides with zero vertical roof lines.
a) Gable
b) Gambrel
c) Hip
d) Shed
View Answer

Answer: c
Explanation: Hip roof is difficult to construct compared to flat and gable roof because these have complicated truss and rafter structure.
advertisement
advertisement

4. The figure below represents a __________ roof.
basic-civil-engineering-questions-answers-roof-types-q4
a) Butterfly
b) Bat
c) Prismatic
d) Conoid
View Answer

Answer: a
Explanation: It is type of shell roof. The two sides are shaped like wings of a butterfly, hence the name. It is not commonly used because it does not provide drainage facility.

5. Ridge piece in a sloping roof is usually a:
a) Metal
b) Wood
c) Polymer
d) PVC
View Answer

Answer: b
Explanation: Ridge piece runs horizontally at the apex. Rafters are then affixed on to this. It is usually a wooden piece or board.
advertisement

6. How many types of sloping roofs are available?
a) 2
b) 10
c) 5
d) 6
View Answer

Answer: d
Explanation: There are 6 types of sloping roofs available. They are steel sloping roofs, lean-to-roofs, couple roofs, couple close roofs, collar beam roofs and trussed roofs.

7. Timber trusses can be built for long spans.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Steel trusses are mostly used for longer spans. These are easy to fabricate, install and maintain. They have higher resistance to fire, corrosion (painting) etc….
advertisement

8. A finishing coat with ________ ratio is provided in Punjab terrace roofs.
a) 1:4
b) 1:2
c) 4:1
d) 2:1
View Answer

Answer: c
Explanation: The finishing coat primarily consists of cow dung and cement mixed together. They are taken in 4:1 ratio, that is 4 parts cow dung to 1 part cement.

9. Which of the below roof types can be used for a span of 4.5 m?
a) Couple close roof
b) Lean-to-roof
c) Couple roof
d) Collar beam roof
View Answer

Answer: a
Explanation: Lean-to-roof is usually employed for a span of 2.5m. Couple roof is provided where a span of 3.5m is required. Collar beam roof can be used up to the span of 4-6m.
advertisement

10. A gable roof slopes in ________ direction.
a) 1
b) 3
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: A gable roof slopes in two directions in such a way that the end formed by the intersection of slopes is a sloped triangle. It is commonly used in houses, workshops, etc.

11. How many layers of flat tiles are placed in Madras terrace roofs?
a) 2
b) 4
c) 0
d) 3
View Answer

Answer: d
Explanation: In Madras terrace roof, firstly wooden joists are placed over steel joists or walls. Then, a course of well burnt bricks is placed in the lime mortar, followed by a layer of brick bat concrete. Then 3 layers of flat tiles in the lime mortar (1:2) is provided and the roof is finished with 3 coats of plaster.

12. Which of the below is the type of folded plate roof?
a) Prismatic
b) Cylindrical
c) Corrugated shell
d) Ellipsoidal
View Answer

Answer: a
Explanation: Folded plate roofs may be defined as slabs with folds. These folds reduce bending moment and shear force considerably. Cylindrical, Corrugated shell and Ellipsoidal are types of shell roofs.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter