Basic Civil Engineering Questions and Answers – Floor Coverings

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Floor Coverings”.

1. Cork flooring is made using:
a) Wooden chips
b) Cork pieces
c) Wooden fibres
d) Bark of Cork Oak
View Answer

Answer: d
Explanation: Cork flooring is made by removing bark of Cork Oak, without damaging the tree. It is renewable and sustainable. It also possesses anti-microbial, sound proofing, comfort properties.
advertisement

2. The first step in flooring is:
a) Topping
b) Base coat
c) Sand filling
d) R.C.C. layer
View Answer

Answer: b
Explanation: Flooring refers to the covering of floor. Before laying any covering material, a base coat has to be provided. Cement concrete ratio of 1:8:16 of 100mm thick or compacted earth of ratio 1:4:8 can be used.

3. Mechanically produced carpet is a combination of:
a) Rubber and synthetic fibres
b) Wool and rubber
c) Wool and synthetic fibres
d) Rubber and natural fibres
View Answer

Answer: c
Explanation: Generally wool is used to make carpet. Mechanically produced carpets are a combination of wool and synthetic fibre. The highest grade is 80/20 of wool/nylon blend.
advertisement
advertisement

4. How many types of floor tiles are available?
a) 3
b) 2
c) 4
d) 6
View Answer

Answer: a
Explanation: The three main available tiles in the market are ceramic tiles, vitrified tiles and porcelain tiles.

5. The costliest and best variety of marble flooring is:
a) Albeta
b) Makrana white
c) Aranga
d) Kumari
View Answer

Answer: b
Explanation: The Makrana white marble is a native of Rajasthan. It has been used in Taj Mahal. It has a pure white colour, soft smooth texture and high-quality finishing.
advertisement

6. Which of the below is not an advantage of brick flooring?
a) Fire proof
b) Cost effective
c) Slip resistant
d) Water proof
View Answer

Answer: d
Explanation: Bricks, as a material is very porous and permeable to moisture, fluids. It can absorb any liquid spilled on it, stain the surface and eventually decay. Cleaning becomes difficult. They need to be sealed periodically with water proofing chemicals.

7. Glass floors can be made with ________ type of glasses.
a) 5
b) 6
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: c
Explanation: Transparent glass is used when objects below it are to be viewed, translucent glass is used where visibility of objects below is to be blocked. Toughened glass is usually used as it is more strong and resistant to breaking.
advertisement

8. PVC flooring gives _______ finish.
a) Matt
b) Laminated
c) Satin
d) Natural
View Answer

Answer: a
Explanation: PVC rolls and tiles are available. These provide a matt finish to the floor, not a glossy, fine finish. They are not very hard, but are water resistant.

9. Terrazo flooring comprises of:
a) Chips, powder, concrete
b) Chips, concrete
c) Chips, cement
d) Chips, powder, cement
View Answer

Answer: d
Explanation: Terrazo refers to the presence of small decorative chips embedded in cement paste. The chips may be of glass, marble, etc. Along with chips, marble powder or magnesite powder is also added.
advertisement

10. Cement concrete floor is laid in a ratio of:
a) 1:8:16
b) 1:1:2
c) 1:2:4
d) 1:1.5:3
View Answer

Answer: c
Explanation: Plain cement concrete flooring can also be provided. The ratio of 1:2:4 is used. It is laid over a base concrete after proper sub base preparation.

11. Wooden flooring:
a) Resists water
b) Does not fade
c) Non-elastic nature
d) Economic
View Answer

Answer: b
Explanation: Wooden flooring is the costliest one if high quality, durable and polished wood is used. It does not resist water that efficiently unlike other materials. It is elastic in nature. It is polished and has a natural lustre, which does not fade away.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter