Basic Civil Engineering Questions and Answers – Building Maintenance

«
»

This set of Basic Civil Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Building Maintenance”.

1. How many types of cracks can occur in a building?
a) 3
b) 4
c) 2
d) 6
View Answer

Answer: c
Explanation: There are 2 types of cracks that can be found in buildings. Non-moving cracks are the result of shrinkage and are usually shallow. Moving cracks are caused due to excessive stress in concrete and generally are wider than 1mm.
advertisement

2. Creep in concrete structure increases with:
a) Increase in humidity
b) Increase in water
c) Decrease in temperature
d) Decrease in humidity
View Answer

Answer: d
Explanation: Creep is small deformation that is formed due to loading on concrete. It is a slow, time dependent process. An increase in temperature and decrease in humidity can cause this.

3. To control corrosion, concrete with _________ is used.
a) Low permeability
b) Low thermal coefficient
c) More cement content
d) More coarse aggregates
View Answer

Answer: a
Explanation: If the concrete is less permeable, then there is less chance of moisture, chemical absorption which leads to corrosion of steel bars.
advertisement
advertisement

4. The main reason for cracks in masonry joints is:
a) Moisture
b) Sulphate
c) Magnesium
d) Sodium
View Answer

Answer: b
Explanation: Sulphate content of bricks to be used in masonry should be checked. These attack the mortar and weakens it, leading to development of cracks. They appear after 2-3 years of construction.

5. Shear cracks between the main wall and cross wall can be corrected using:
a) Grouting
b) Rebuilding
c) Guining
d) Toothing
View Answer

Answer: d
Explanation: The place where the main and cross wall joins, there can be cracks developed. It is due to poor bonding between walls. Bonding can be increased by toothing, where a projection of brick is done into the other wall, interlocking it.
advertisement

6. Which IS code gives details about termite proofing?
a) IS 6835
b) IS 6313
c) IS 5886
d) IS 5668
View Answer

Answer: b
Explanation: IS 6313 part I and part II specify the procedure for anti-termite treatment. Termite attacks wood, plastic, leather and rubber. So, to protect components containing these, anti-termite protection is to be given.

7. Leaks in the pitched roof may be caused due to:
a) Improper slopes
b) Unfinished roof and wall junction
c) Depression on top of roof
d) Heavy wind
View Answer

Answer: d
Explanation: The first three options are the reasons for leaks in flat roofs. Weather effects like heavy wind, storm, rain can alter the roof structure and cause leakage.
advertisement

8. The chemical heptachlor in anti-termite proofing has concentration by weight of:
a) 0.5%
b) 0.1%
c) 0.3%
d) 0.2%
View Answer

Answer: a
Explanation: The anti-termite chemicals in water emulsion can be any of aldrin, heptachlor and chlordane. Aldrin and heptachlor have concentration by weight of 0.5% and chlordane of 1%.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Basic Civil Engineering.

advertisement

To practice all areas of Basic Civil Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter